Napravite likere i vina za novu godinu

Liker od visanja

Limun, narandža, aromatični začini i malo bobičastog voća iz zamrzivača mogu poslužiti kao osnova za maštovite likere i ljekovita vina. Neka od njih mogu se pripremiti za dan-dva, pa ih poslužite i u novogodišnjoj noći.

Ukoliko ste odlučili da najluđu noć dočekate u svom domu, s najbližima ili u krugu prijatelja, najbolje je da ih obradujete alkoholnim pićima koja ćete sami pripremiti.

Važno je imati na umu da s alkoholnim pićima, pogotovo onima koja sadrže mnogo šećera, ne treba pretjerivati, nego ih piti u umjerenim količinama – odnosno čašicu do dvije na dan.

Ako ste tokom godine uzgajali ili sakupljali ljekovito bilje, vjerovatno poznajete i osnove pripreme alkoholnih tinktura.

Vino za opuštanje

Stavite 30 g suvog mažurana u teglu, prelijte sa 700 ml bijelog vina, zatvorite i pustite da odstoji sedam dana.

Procijedite kroz gazu i čuvajte na hladnom. Pijte jednu do dvije likerske čašice na dan, poslije ručka i prije spavanja.

Stolisnik u vinu

Kašiku stolisnika kuvajte deset minuta u 250 ml vina. Procijedite. Popijte dvije šolje ovog pripravka na dan kao sredstvo protiv krvave stolice, slabog apetita, kao i protiv bubrežnih, žučnih te mokraćnih kamenaca.

Nema sumnje da će vas ovakav napitak razveseliti u novogodišnjoj noći.

Crni liker

Potrebno vam je litar dobrog crnog vina, 30-40 g šećera, 40 g borovnica (može i zaleđenih), 1,5 dl ruma, jedna narandža, jedan limun, štapić cimeta i tri-četiri klinčića.

Limun i narandžu narežite zajedno s korom na kolutove. Sve sastojke, osim ruma, pomiješajte i neka kuvaju 10-15 minuta.

Pustite preko noći da se dobro ohladi, procijedite, dodajte rum i dobro promiješajte i liker je spreman za piće.

Zimska čarolija

Potrebno je 125 g suvih smokava, 50 g datula, 125 g suvih šljiva, 25 g grožđica, štapić vanilije, komadić cimetove kore, tri klinčića, tri zrna bibera, prstohvat kardamoma, kašika meda, 125 g šećera i sedam dl vinjaka.

Suvo voće prelijte sa pola količine vinjaka i ostavite da stoji 24 časa kako bi voće pustilo aromu.

Zatim dodajte ostale začine, med i šećer te preostalu polovinu vinjaka. Uklonite voće, procijedite i liker je spreman za konzumiranje.

Liker od narandže

Pripremite litar rakije ili alkohola, 500 g šećera, jedan kg narandži i čašu vode.

Ogulite narandže i otopite šećer s jednom čašom vode, na laganoj vatri (pazite da ne promijeni boju), dodajte sok od četiri narandže i njihove kore.

Stavite sve u čistu teglu, ulijte rakiju, zatvorite i ostavite sedam dana.

Procijedite i ulijte u boce.