Banjalučki horski susreti u znaku Jedinstva

Srpskog pjevačkog društva Jedinstvo

Koncertom Mješovitog hora Srpskog pjevačkog društva “Jedinstvo”, Dječijeg hora SPD “Jedinstvo”, Ženskog ansambla “Dar” i Hora sveštenika Eparhije banjalučke u Hramu Hrista Spasitelja otvoreni su 15. “Banjalučki horski susreti”.

Ova manifestacija, koja će biti održana tokom vikenda u koncertnoj dvorani Banskog dvora Kulturnog centra, biće obilježena značajnim jubilejom – 125 godina postojanja SPD “Jedinstvo”.

“Koncert je zaista protekao u jednom punom zvuku, jednom predivnom ambijentu, akustički snažnom i moćnom, sa nadahnutim nastupima učesnika. Ta četiri hora pripremila su jedan zaista bogat i jako dobar program” rekao je dirigent SPD “Jedinstvo” Nemanja Savić.

On je izrazio posebno zadovoljstvo povodom obilježavanja ovog značajnog jubileja, koji zaista pokazuje tradiciju kvaliteta i dugovječnost.

“U ove tri večeri mi ćemo se predstaviti nekoliko puta. Naime, povezali smo naš jubilej sa festivalom “Banjalučki horski susreti”. Kontinuitet je već pokazan i dokazan. Nažalost, zbog obima i novčanih prilika nismo u mogućnosti da pozovemo veliki broj gostiju, ali se trudimo da u okviru svih sadržaja imamo zaista šarolike i učesnike i nastupe” objasnio je Savić.

On je naveo da je tokom ove godine SPD “Jedinstvo” zaista, na svoj način obilježilo ovolike godine postojanja, kroz pregršt različitih aktivnosti i nastupa.

“Bio je tu niz koncerata u Banjaluci, učešća na drugim kulturnim manifestacijama. Bila su tu gostovanja u Novoj Gradišci. Zatim smo imali učešće na jednom interesantnom koncertu koji je održan u okviru manifestacije “Dani hrišćanske kulture”, koji je održan u Dubrovniku, gdje se naš hor prvi put nakon 25 godina predstavio u tom gradu i održao cjelovečernji koncert sa izborom iz programa duhovne muzike” kazao je Savić.

Kako je naveo, ove godine su, pored redovnih nastupa u Banjaluci, gostovali u Bihaću, zatim na Međunarodnom festivalu horova u Grčkoj, ali i u Australiji.

“Možda najinteresantnije je bilo ovogodišnje gostovanje u Australiji. “Jedinstvo” je po drugi put bilo na ovom kontinentu i boravilo u dva grada, u Adelaidu i Pertu. Poslije toga uslijedili su novi pozivi, tako da već 2020. godine, domaćini su nas pozvali da dođemo u Australiju na duže vrijeme i da dođemo u nekoliko velikih gradova i da održimo koncerte, ali da učestvujemo i na večernjim i nedjeljnim bogosluženjima u hramovima naše crkve” naglasio je Savić.

Za narednu godinu u planu su različita gostovanja, kao i brojni nastupi i takmičenja u inostranstvu. Planirano je i pripremanje i snimanje audio i video izdanja, samostalno, ali i u saradnji sa Horom sveštenika Eparhije banjalučke.

Nastupi na “Banjalučkim horskim susretima”

Tokom vikenda na “Banjalučkim horskim susretima”, u prostorijama Banskog dvora Kulturnog centra, predviđeno je nekoliko nastupa SPD “Jedinstvo”.

Takođe, predviđeni su i nastupi Ženskog ansambla “Dar”, Srpskog crkvenog pjevačkog društva “Bogoljublje” iz Doboja, Mješovitog hora “Una” iz Novog Grada, Hora sveštenika Eparhije banjalučke, Srpskog crkvenog pjevačkog društva “Sveti Georgije” iz Prnjavora te Vokalnog ansambla “Singidunum” iz Beograda.

Nastup ansambla “Singidunum” zatvoriće ovogodišnje “Banjalučke horske susrete”.