Jul je bio rekordan mjesec za tri aerodroma u BiH

Jul je, po pitanju putnika, bio rekordan mjesec za tri aerodroma u BiH, a jedino je mostarski “podbacio”, pokazuju podaci Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BiH.

Ukupno, svi zajedno bilježe porast broja putnika za 23.000, u odnosu na isti mjesec 2017. godine.

Kroz vrata banjalučkog aerodroma u julu je prošlo 3.109 putnika, što je porast od 22,7 odsto u odnosu na jul prošle godine, a što je ujedno i najveći julski uspjeh ovog aerodroma u posljednjoj deceniji.

Porast broja putnika prvenstveno se može gledati kroz čarter letove za Antaliju nekoliko puta mjesečno, a koji će biti aktuelni do 11. septembra. Kada je posjećenost u pitanju, ovaj objekat može očekivati još veći broj putnika od kraja oktobra, kada bi trebalo da zažive linije za Memingen, Stokholm i Brisel, koje će obavljati “Ryanair”, najveća evropska niskotarifna avio-kompanija.

To su nam potvrdili i u samoj kompaniji, gdje ne kriju zadovoljstvo prodajom karata, koje su se u pojedinim momentima mogle kupiti i po cijeni od 9,99 evra.

“’Ryanair‘ sa zadovoljstvom može da vas obavijesti da je rezervacija karata unaprijed na našim banjalučkim rutama rekordnog obima zbog nedavno organizovane prodaje karata po promotivnoj cijeni. Ovu informaciju ne možemo razložiti prema aerodromima ili konkretnim linijama”, kazao nam je Denis Barabas, zamjenik direktora za prodaju i marketing za područje jugoistočne Evrope.

Tuzlanski aerodrom takođe bilježi dobre rezultate kada je broj putnika u pitanju. Sa 63.173 prevezenih 2017. godine, prošlog mjeseca je taj broj skočio na 67.413 putnika, a što je najviše kada je ovaj mjesec u pitanju od početka rada.

S obzirom na to da je od početka godine svaki mjesec bio rekordan, izvjesno je da će do kraja 2018. oboriti rekord po broju putnika u jednoj godini.

Aerodrom Sarajevo još ranije je saopštio kako je u julu opslužio rekordan broj putnika, blizu 160.000, tačnije 159.380.

“To predstavlja povećanje za 14 odsto u odnosu na isti mjesec prethodne godine. Bitno je istaći da je ovim oboren rekord po pitanju broja opsluženih putnika u jednom mjesecu, najviše u istoriji aerodroma”, poručili su oni.

Mostar je jedini koji nije uspio da kompletira generalno pozitivne trendove. Sa 5.201 putnika, koliko je prevezeno u istom mjesecu prošle godine, u julu ove su pali na 3.173.

Marin Raspudić, direktor aerodroma, kaže kako mora doći do promjene u načinu rada ove vazdušne luke, a na koju nepovoljno utiču aerodromi u okruženju, poput onog u Dubrovniku, Splitu i Sarajevu.

“Moramo pronaći svoj put. Očekujemo da će se dolaskom poljskog biskupa u Međugorje otvoriti to tržište i da će tu doći do povećanja broja putnika. Tržište iz Italije se promijenilo i nadamo se da će nam se i ti putnici vratiti”, kazao nam je Raspudić.

Od novembra naplata prtljaga

Iako je “Rajneir” karte za letove iz Banjaluke prema tri evropske destinacije prodavao i po cijeni od 9,99 evra, ono što sigurno neće obradovati putnike je informacija iz ove kompanije, a prema kojoj će od novembra naplaćivati ručni prtljag od šest do deset evra. Tako će prekinuti svoju dugogodišnju praksu besplatnih prtljaga težine do 10 kilograma.

Prema novim pravilima, putnicima će i dalje biti dozvoljeno da ponesu “malu ličnu torbu” u avion, koju treba staviti ispod sjedišta ispred, ali ako putnik želi da donese kofer srednje veličine, u težini do 10 kilograma, moraće za to da plati.

Takva odluka je, kažu, donesena jer je dolazilo do odlaganja u polijetanju aviona, pošto su putnici sa sobom ponijeli previše ručnog prtljaga.