Mještani pograničnih mjesta u strahu zbog migranata

Bijeljinska policija pronašla je u Janji još 75 ilegalnih migranata. Međutim, posljedice migrantskog talasa najvidljivije su u pograničnim mjestima, uz granicu s Hrvatskom. Jedno od takvih je Izačić, kod Bihaća.

Mještani varošice Izačić, na granici sa Hrvatskom, danima su, kažu, preživljavali pravi pakao. Nepregledne kolone izbjeglica preplavile su mjesto i ovdje se danima zadržale.

S migrantima su stigli i problemi. Provale u kuće i krađe postale su dio svakodnevice.

“Prave probleme i u poljoprivredi, a i nama, jer nas je strah zaspati”, kaže Zejna Mazgić iz Izačića.

Ramiza Vikić dodaje da su provalili vrata u novoizgrađenoj kući u kojoj još uvijek niko ne živi, tu su prespavali dvije noći i otišli.

Poseban problem bili su taksisti, koji su za velike novčane sume, uglavnom noću, dovozili migrante sa svih strana i ostavljali ih u Izačiću.

Kada su vidjeli da su u gotovo bezizlaznoj situaciji, mještani su se organizovali, i taksiste s migrantima vraćali nazad.

“Ima tih ljudi koji ne bi trebalo da budu ovdje. Šta će ovdje migranti iz Maroka, Tunisa, Irana… Pa u Iranu se ne ratuje”, pita se mještanin Irfan Dizdarević.

Ipak, naporima lokalne zajednice problem je bar donekle stavljen pod kontrolu. Na snazi je, trenutno, kako kažu, status kvo.

U Izačiću je danas mirno. Migranti su iz ovog pograničnog mjesta premješteni u prihvatne centre u Bihaću, međutim, stanovništvo je i dalje u strahu, jer kako kažu, pitanje je dana kada će kolone izbjeglica ponovo krenuti ka graničnom prelazu.

Za to vrijeme, migrantska kriza pojačava se i u Semberiji. U bijeljinskom naselju Janja, koje rijeka Drina dijeli od Srbije, pronađeno je još 75 ilegalnih migranata, najviše iz Irana.

“Mi smo nekoliko puta na Koordinacionom tijelu upozoravali da neke od tih muških osoba imaju rane sa ratišta. Oni su, znači, bili ranjavani tokom borbe i policija ima takva saznanja, i apelujemo na građane da nemaju kontakte s njima”, kaže gradski menadžer Bijeljine Miloš Stevanović.

Ipak, građane pozivaju da ne paniče, jer će i ovi biti transportovani u Sarajevo, a zatim u Bihać, i da u rješavanju novonastale situacije policija uveliko radi.