Film forum Banjaluka posvećena razvoju filmske industrije

Film forum Banjaluka

Dvodnevna konferencija “Film forum Banjaluka”, posvećena razvoju filmske industrije u BiH, kao i njenih ekonomskih i turističkih potencijala, počela je u četvrtak u Kamenoj kući tvrđave Kastel.

Grad Banjaluka je podržao ovu konferenciju, a kako je rekao gradonačelnik Igor Radojičić, Banjaluka kao kandidat koji je ušao u finale takmičenja za evropsku prijestonicu kulture 2024. godine izuzetno je zainteresovana za razvoj svih grana kulture.

“Fokusirali smo se na one ciljeve koji su predviđeni Strategijom razvoja kulture grada za naredni desetogodišnji period. Grad će se u narednim godinama najviše fokusirati na dvije linije, od kojih je jedna ulaganje u infrastrukturu za kulturu, od najvećeg projekta za multifunkcionalnu kongresno- konferencijsku dvoranu pa do manjih prostora širom grada, koji treba da omoguće decentralizaciju kulture i odvijanje kulturnih dešavanja na različitim mjestima”, kazao je Radojičić.

Prema njegovim riječima, druga linija jeste projektno finansiranje.

Pomoćnik ministra prosvjete i kulture RS Tanja Đaković kazala je da je Ministarstvo prepoznalo značaj i važnost ove konferencije i pružilo podršku ovom događaju.

“Svjesni smo činjenice da je kinematografija u BiH u povoju, ali isto tako smatramo da imamo potencijal i upravo smo iz tog razloga izdvojili sredstava da podržimo konferenciju i da od filmskih profesionalaca pokupimo dobre prakse i potaknemo razvoj ove industrije u RS”, kazala je ona.

Producent u “Vizart filmu” Zoran Galić istakao je da će na forumu biti riječi o načinu finansiranja, proizvodnje i distribucije filmova u Evropi.