Pjevanje uz gusle na UNESKO listi

Guslar

Pjevanje uz gusle, dio nematerijalnog kulturnog naslijeđa Srbije, upisano je na UNESKO Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva, saopštili su danas iz Ministarstva kulture i informisanja.

Odluku o upisu guslanja donio je, 29. novembra, Uneskov Međuvladin komitet za očuvanje nematerijalnog kulturnog nasleđa, na svom 13. redovnom zasjedanju koje se održava na Mauricijusu.

“Gusle su simbol srpskog narodnog pamćenja u dugoj borbi za održanje u prošlosti, ali nisu samo to. Nema danas naroda u kojem je ovaj drevni element kulturnog nasleđa življe prisutan, poštovan i voljen. Zasluge za takav status pripadaju guslarskim udruženjima i brojnim odanim slušaocima širom našeg kulturnog prostora”, rekao je Dragan Hamović posebni savjetnik ministra.

Ministarstvo kulture i informisanja je 2016. godine preporučilo nadležnoj stručnoj komisiji nominovanje guslanja na Uneskovu listu.

Nominacijski dosije pripremio je Centar za nematerijalno kulturno nasleđe pri Etnografskom muzeju u Beogradu u saradnji sa Muzikološkim isnstitutim SANU i uz podršku Saveza guslara Srbije, guslarskih udruženja, pojedinaca, lokalnih samouprava, institucija, nevladinih organizacija i stručnih udruženja.

Pjevanje uz gusle je treći upis Republike Srbije na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasljeđa čovječanstva.

Upisom se obezbjeđuje i bolja međunarodna vidljivost a zajednice se podstiču da aktivno doprinose očuvanju i prenošenju izabranog elementa sopstvenog naslijeđa.