Snimljen tačan trenutak kada virus korona napada stanicu

Tokom istraživanja načina replikacije virusa brazilski naučnici snimili su putem elektronskog mikroskopa nevjerovatne fotografije napada korona virusa.

Stručnjaci sa instituta “Oswaldo Cruz” (IOC/Fiocruz) uhvatili su tačan trenutak kada virus SARS-CoV-2 inficira ljudsku stanicu, prenosi “Index“.

Na prvoj fotografiji vidimo kako čestice korona virusa u obliku nakupina crnih tačkica prijanjaju na stanicu i pokušavaju da prodru kroz staničnu membranu.

Na drugoj fotografiji primjećujemo kako korona virus prodire u stanicu da bi došao do citoplazme, osnovne supstance koja ispunjava stanice i u kojoj se nalaze svi organeli bitni za život stanice, ali i proteini, vitamini, joni, nukleinske kiseline, aminokiseline, šećeri, ugljeni hidrati, masne kiseline itd.

Na trećoj fotografiji možemo vidjeti čestice virusa koje su prodrle u stanicu. Npr., možemo ih uočiti u lijevom donjem uglu kao nakupinu crnih tačkica u bjeličastom krugu.

Zadnja fotografija prikazuje kako čestice virusa SARS-CoV-2 napuštaju unutrašnjost stanice i kreću prema drugoj zdravoj stanici, nastavljajući s ciklusom infekcije. Tamne čestice virusa mogu se jasno vidjeti izvan stanice u donjem lijevom uglu.