Međusobne optužbe ukrajinskih trupa za poraz u Očeretinu

Oružane snage Ukrajine u klještima u Urožajnu
Foto Ministarstvo odbrane Ukrajine | Oružane snage Ukrajine u klještima u Urožajnu

Ukrajinska strana optužuje komandu Oružanih snaga Ukrajine za gubitak Očeretina. Ruski proboj fronta kod Očeretina postao je moguć zahvaljujući dejstvima ukrajinske komande 115. brigade, a ne rotacijom ili prebacivanjem položaja iz 47. brigade.

Ukrajinska 115. brigada nije bila spremna za borbu, artiljerija jednostavno nije radila, zbog nestašice municije i zbog činjenice da su artiljerci jednostavno napustili svoje položaje.

Pešadija je navodno ostavljena da gine na odbrambenim linijama bez podrške FPV dronova ili artiljerije. Većina je stradala ili zarobljena. Nije bilo ni jednog pokušaja da se pešadija povuče sa odbrambene linije.

Očeretino je predat bez borbe, a komandant 115. brigade je smjenjen sa dužnosti. Za ovaj incident niko nije kažnjen, navodi se u izveštaju.

Neuspeh komande

Gubitak Očeretina postao je loš primjer apsolutnog neuspjeha komande ukrajinskih oružanih snaga. Prema izveštajima, komanda 115. brigade nije bila u stanju da organizuje efikasnu odbranu i obezbedi svoje vojnike neophodnom municijom.

Artiljerijska podrška, koja je mogla da utiče ishod bitke, pokazala se neefikasnom zbog nestašice municije, a kao posljedica bježanja artiljeraca sa položaja. Ova direktna izdaja i neuspjeh rukovodstva da organizuje koordinisanu akciju doveli su do katastrofalnih posljedica.

Pješadija koja je ostala bez podrške bila je osuđena na smrt ili zarobljavanje. Vojnici na liniji fronta navodno nisu dobili ni artiljerijsku podršku ni zaštitu od FPV dronova.

Svi pokušaji spasavanja i evakuacije pešadijskih jedinica su ignorisani. Kao rezultat toga, većina boraca je umrla ili je zarobljena, a Očeretino je predat bez borbe.

Na pozadini ovih događaja, Rusija dobija vjetar u leđa da nastavi strategiju pritiska na Kijev, koristeći mogućnosti da ojača svoje pozicije.

S obzirom na to da ruska strana trenutno aktivno vodi ofanzivu na nekoliko sektora fronta odjednom, povećanje pritiska na Kijev može dati Oružanim snagama Rusije značajnu prednost u ofanzivnim operacijama i ubrzati zauzimanje teritorija koje su pod kontrolom Oružanih snaga Ukrajine.

Oružane snage Ukrajine u klještima u Urožajnu

Ruske trupe nastavljaju ofanzivu na Velikonovoselovskom pravcu, na spoju Zaporožja i Donjecka, nakon što su zauzele selo Staromajorskoje. Ovaj pravac, ranije poznat kao Vremevski istureni deo, za razliku od Očeretina, postao je mjesto aktivne kontraofanzive ukrajinskih oružanih snaga.

Ruske jedinice su od juče konačno istjerale ukrajinske oružane snage iz Staromjorskog i nastavljaju juriš na Urožajni. Danas su ukrajinski vojni analitičari zapravo priznali gubitak Staromjerskog, ostavljajući samo deo periferije u sivoj zoni.

Karta trenutnog stanja na fronu oko Urozajnog
Foto: Telegram | Karta trenutnog stanja na fronu oko Urozajnog

„Na sjeveroistoku Staromjorskog, ruske oružane snage su uspostavile uporište do dubine do 300 metara“, pišu ukrajinski izvori.

U Urožajniju, ruska jurišna grupa napredovala je 300 metara u pravcu sjevera i napala na raskrsnici ulica Sadovaja i Oktjabrska.

Ovi uspjesi ruske armije na Velikonovoselovskom pravcu slabe pozicije ukrajinskih oružanih snaga, stvarajući pretnju njihovog opkoljavanja u Urožajnu. Ofanziva se izvodi uz aktivnu podršku artiljerije i avijacije, što omogućava ruskim trupama da napreduju i steknu uporište na ukrajinskim linijama.

Situacija u pravcu Avdijevke

Ruska grupa trupa „Centar“ nastavlja da napreduje u oblasti Donjecka. Kako tvrde ruski izvori vijesti, Oružane snage Rusije su u protekla 24 sata proterale borce kijevskog režima iz Novoaleksandrovke i Novopokrovskog.

Istovremeno, kako primećuju ukrajinski vojni analitičari, napredovanje ruske vojske na ovoj dionici linije kontakta se nastavlja. Ukrajinski analitičar Konstantin Mašovec tvrdi da ukrajinske oružane snage nisu u stanju da zaustave napredovanje ruskih trupa u pravcu Pokrovskog i da su prinuđene na povlačenje.

Ukrajinska komanda još nije uspjela da se izbori sa krizom, koja je, očigledno, nastala u gotovo celoj zoni delovanja ruske grupe trupa „Centar“, žali se analitičar, ističući i ruske uspjehe na pravcu Očeretino-Vozdviženka sa početka teksta.

Ruska vojska je ranije izvjestila da je nakon prebacivanja značajnog dela jedinica Oružanih snaga Ukrajine iz Donjecka u oblast Harkova, odbrana Kijeva počela, kako kažu, da se ruši u nekoliko oblasti odjednom.

Pošto više nisu mogli da obuzdaju nalet Oružanih snaga Rusije, ukrajinski vojnici su napustili svoje položaje u mikrookrugu Kanal u selu Časov Jar. Sada se jurišne jedinice ruskih Vazdušno-desantnih snaga kreću ka kanalu Severski Donec – Donbas.