Doktorica koja je otkrila korona virus ispričala kako je sve počelo

Doktorka Žang Đićijan, koja radi na respiratornom odjeljenju i odjeljenju za intenzivnu njegu u bolnici u Vuhanu, vodi se kao prva ljekarka koja je otkrila korona virus.

Ona je za novinsku agenciju Sinhua opisala kako su izgledali prvi dani epidemije koja je upravo buknula u tom kineskom gradu. Govoreći kroz plavu masku, otkrila je detalje prvog susreta sa smrtonosnom bolesti koja je do sada odnijela preko 152.000 života u svijetu.

Kako priča, prva dva slučaja korona virusa bili su stariji muškarac i njegova žena.

“Prvi slučaj koji smo primili bila je starija žena koja je imala groznicu, kašalj i problema sa disanjem. Njeni suprug i sin došli su sa njom, ali je muž došao kod ljekara jer se osjećao iznemoglo. Nije imao groznicu… Razmišljali smo da li je i sin takođe bolestan. Kada smo uradili test, bili smo sigurni da je i sin imao problem sa plućima”, priča Žang.

Doktorka je rekla da su simptomi koje je imala ta porodica ličili “gripu ili običnoj upali pluća”, ali njihovi CT snimci su otkrili da su im pluća bila prilično oštećenja.

“Snimci su pokazili da je virusna infekcija izazvala oštećenje na njihovim plućima. Međutim, pluća kod sina su bila mnogo oštećenija nego što smo ikada vidjeli”, kazala je Žang, koja je 2003. godine bila angažovana u borbi sa SARS-om.

Međutim, kada je 27. decembra došao još jedan pacijent sa istim simptomima, podnijela je izvještaj bolnici i upozorila da je vjerovatno “otkrivena viralna bolest koja je najvjerovatnije infektivna”, s obzirom da je imala iskustvo ranije sa širenjem SARS-a.

Ona tvrdi da su i drugi pacijenti počeli da pristižu sa sličnim simptomima, poslije čega se konsultovala sa 10 stručnjaka i prijavila cijeli slučaj.

“Posumnjali smo da nešto nije u redu, ali nismo znali tačno šta je to bilo”, kazala je ona za agenciju Sinhua.

Sljedećeg dana pokrenuta je istraga, a 30. decembra sve zdravstvene ustanove u Vuhanu upozorene su da je počela “epidemija upale pluća sa nepoznatim uzročnikom u gradu”.

Tim eksperata Nacionalne zdravstvene komisije Kine poslat je u Vuhan, a svim građanima rečeno je da nose maske i da izbjegavaju mesta sa velikom količinom ljudi. Do tog trenutka, 27 slučajeva korona virusa potvrđeno je u Vuhanu.

Cijeli grad od 11 miliona stanovnika stavljen je pod blokadu. Sve je stalo, a grad je izgleda kao jedan ogroman karantin sa ogromnim brojem ljudi. I tako 76 dana.

Vuhan je tek prije nekoliko dana otvoren pošto nisu zabilježeni novi slučajevi korona virusa. Žang je nagrađena za njen rad i doprinos borbi protiv ove opake bolesti. Međutim, ona je tu nagradu primila sa velikom dozom skromnosti.

“Radila sam samo što doktor treba da uradi, vodila sam se profesionalizmom”, kazala je Žang.

Kineske vlasti su se, međutim, našle na udaru zbog navodnog “fingiranja” broja žrtava koronavirusa. Naime, zvaničnici Vuhana, grada u kojem je izbila pandemija korona virusa, korigovali su broj onih koji su preminuli od virusa kovid-19 i dodali još 1.290 žrtava. Ukupan broj preminulih je 3.869, saopštile su gradske vlasti, a prenosi CNN.

Vuhan je takođe revidirao i broj oboljelih, pa je uz pridodatih 325 slučajeva do sada ukupno zaraženo 50.333 ljudi. Zvaničnici su naglasili da su ove izmjene unijeli kako bi pokazali “odgovornost prema istoriji, ljudima i žrtvama”, kao i da bi obezbijedili “otvorenost, transparentnost i tačnost podataka”, prenosi “Telegraf.rs“.

Ministar spojnih poslova Kine Žao Lijian kazao je da Kina nikad nije zataškavala razmere epidemije korona virusa i vlada to ne dopušta. Prema posljednjim podacima, u Kini su zabilježene 82.692 osobe sa korona virusom, a 4.632 su preminule.