Snježni pokrivač pogoduje poljoprivredi

Ratari na njivam prekriveni snjegom

Snježni pokrivač, koji je napadao u BiH, došao je u pravom trenutku za ozime kulture, ali i za voćnjake, dok štete nije bilo, osim kod rijetkih proizvođača kojima je snijeg zbog težine oštetio plastenike.

Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača-mljekara RS, kaže da se poljoprivrednici, bar zasad, nemaju na šta žaliti, osim pojedini plastenički proizvođači.

“Bilo je štete na pojedinim plastenicima koji su slomljeni, ali se uglavnom radilo o plastenicima koji su bili loše napravljeni”, rekao je Usorac.

On kaže da su za poljoprivredu snijeg i ovi vremenski uslovi došli u pravi čas, te da se samo moglo poželjeti takvo vrijeme.

“Snijeg pogoduje svemu, zaštitio je ozime kulture, natapa zemljište vlagom i ova hladnoća uništava određene bolesti, koje ne mogu izdržati negativne temperature. Priroda miruje, nema iskakanja da nešto cvjeta, lista, te su vremenski uslovi dobri za poljoprivredu”, zaključuje Usorac.

Da snježni pokrivač pogoduje poljoprivredi, kaže za “Nezavisne” i Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, posebno nakon sušne jeseni.

“Imali smo sušnu jesen i zbog toga smo imali smanjene zasijane površine u odnosu na planirane pod ozimim kulturama za čitavih 30 odsto. Imali smo i nejednako nicanje posijanih usjeva, te je ovaj snijeg, prije svega, došao kao jedna izvanredna rezerva vlage koja će omogućiti ozimim usjevima koji nisu nikli da poniknu”, rekao je Marinković.

On kaže da je snijeg došao u pravo vrijeme i da je bogomdan, jer su najavljene niske temperature mogle da oštete mlade ponike u slučaju da je zemljište ostalo golo.

Dodao je da im ovakvo vrijeme ide naruku, te da bi usvajanjem dobrog plana podsticaja za narednu godinu i povećanjem agrarnog budžeta kako bi zaštitili proizvodnju, seljaci mogli biti i te kako zadovoljni.

Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH, kaže da su vremenski uslovi ove zime onakvi kakve bi poljoprivrednici i željeli.

“Od jeseni pa nadalje sve ide kako treba. Snijeg je zaštitio biljke od jakih mrazeva, one imaju sve što im je potrebno, imaju vlage koliko im treba”, rekao je Bićo.

Dodao je da štete nije bilo, osim pojedinačnih slučajeva kod nemarnih plasteničkih proizvođača, koji nisu htjeli ni očiste snijeg prilikom snježnih padavina.

Voćnjacima je ovaj snijeg takođe pogodovao, kako kaže Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS, koji ističe da su voćari imali dobru godinu i da im je čitava godina išla naruku, osim onim voćarima koji su imali štetu od grada.

“Snijeg je dobrodošao jer pogoduje svim voćkama. Dobro je da se malo stabilizuje temperatura, da bude u nekom nižem prosjeku i da nemamo visoke temperature, kako to zna biti ponekad u decembru i početkom januara”, rekao je Dojčinović.