Kalašnjikov predstavio novi malogabaritni automat AM-17

Kalasnjikov-AM-17

Koncern „Kalašnjikov“ je objavio tehničke karakteristike novog malogabaritnog automata AM-17. Njegova dužina neće prelaziti 750 milimetara, dok će dužina cevi iznositi 230 milimetara.

Ukupna masa automata će iznositi 2,5 kilograma. Kapacitet okvira koji će ići u AM-17 je 30 metaka u kal. 5.45h39mm. On je napravljen sa prozračnim elementima koji omogućavaju strelcu da u svakom momentu vidi koliko se još metaka nalazi u okviru.

Na konstrukciju automata je takođe integrisana i „Picatinny“ šina, koja služi za montiranje dodatnih ništana i ostale taktičke opreme.

Pored klasične varijante, planira se razvoj i nečujnog automata sa oznakom AMB-17.

Posebnu zainteresovanost za ovu verziju iskazale su specijalne jedinice u sastavu FSB, FSO i Rosgvardije Automat malih gabarita AM-17 je razvijen na osnovu opitnog modela koji je nosio oznaku MA.

Inženjeri koncerna „Kalašnjikov“ su prvi model novog automata predstavili na forumu „Armija-2017“.

Model AMB-17 je opremljen prigušivačem, koji smanjuje decibelažu zvuka koji se stvara prilikom pucnja na nivo nečujnih snajperskih pušaka (VSS „Vintorez“).

Po ergonomiji i rasporedu osnovnih komandi u ničemu ne odstupa od bazičnog modela AM-17. Razlikuje se samo u kalibru oružja. Naime, automat će da koristi metak 9×39 mm.

Ovaj model automata ozbiljno preti da zameni dosadašnji automat AS „Val“, kao i gore spomenuti VSS „Vinotrez“. Odlikovaće ga izuzetna preciznost vatre kao i visok stepen žilavosti prilikom eksploatacije.