Otvorena nova dionica autoputa u Sloveniji koju je gradila firma iz BiH

Euroasfalt Slovenija

U Sloveniji je u petak svečano otvorena dionica autoputa Draženci-Gruškovje u Sloveniji, a za čiju izgradnju je zaslužna i kompanija Euroasfalt d.o.o.

Ovo je prvi put da je kompanija iz BiH angažovana na izgradnji dionice autoputa u EU, a kompanija Euroasfalt je izgradila 6 kilometara ove dionice, po uslovima evropskih standarda.

Ova dionica je od izuzetnog značaja za Sloveniju, jer se nalazi na samom ulazu u Hrvatsku, budući da su se tokom ljetnog perioda dešavale velike saobraćajne gužve.

Na otvaranju su bili prisutni naručilac radova, slovenačka državna firma “Daris”, potpredsjednilk slovenačke vlade i ministar infrastrukture Alenka Bratošek, direktor bh. kompanije Euroasfalt d.o.o. Hamed Ramić i državna služba za nadzor i razvoj infrastrukture, te ostali učesnici ovog projekta.

Osim autoputa, u sklopu projekta je i nekoliko regionalnih puteva. Na trasi se nalazi 45 objekata, mostovi, nadvožnjaci, podvožnjaci, propusti i trotračni dvocjevni tunel, koji se nalazi skoro na samom graničnom prijelazu s Hrvatskom Gruškovje-Macev. Time je i Slovenija završila autoputeve na dionici od Austrije prema Hrvatskoj.

Radovi su započeli u maju 2016. godine, ugovoreni rok je bio 30 mjeseci, a bh. kompanija je izgradnju završila više od dva mjeseca prije isteka roka.

“Prisutni smo četiri godine u Sloveniji. Ovo je još jedan u nizu uspješno završenih projekata. Prethodni projekat je bio pripremni proces za izgradnju druge etape autoceste poddionice Podlehni-Gruškovje. Trenutno je u procesu projekat, nakon potpisivanja ugovora, na jednom od najvažnijih infrastrukturnih objekata u Sloveniji, a riječ je o izgradnji drugog tira željezničke pruge Divača-Koper dužine 24 kilometra. Tim projektom Koper postaje još konkurentniji za uvoz robe prema unutrašnjosti Slovenije i Evropi”, kazao je Ramić.

Komesar EU za saobraćaj Violeta Bulc koja je bila prisutna na otvaranju dionice u razgovoru s Ramićem izrazila je nadu da će se u BiH nastaviti dinamika izgradnja autoputa na Koridoru 5 C, kako bi BiH u što skorijem periodu mogla okončati ovaj infrastrukturni projekat.