Polovina migranata u BiH došlo iz država u kojima nema rata

Migranti

Polovina nelegalnih migranata, od 22.000, koliko ih je prijavljeno u BiH u periodu od 1. januara do 19. novembra ove godine, došla je iz država koje u proteklom periodu nisu bile zahvaćene ratnim dejstvima.

Prema podacima Službe za poslove sa strancima, u posmatranom periodu najviše migranata u BiH je došlo iz Pakistana, njih 7.428, dok je iz Irana stiglo 3.529.

Iako je u javnosti stvorena slika da se radi o ratnim i ekonomskim migracijama, zvanični podaci to demantuju. Više od trećine migranata je iz Pakistana, koji je u proteklom periodu bio pošteđen ratnih dešavanja, dok su na drugom mjestu po brojnosti izbjeglice iz naftom bogatog Irana, zemlje u kojoj je BDP po glavi stanovnika čak četiri puta veći od onog u BiH i gotovo isti kao onaj koji, primjera radi, ima Češka.

Iako je, s obzirom na sve ono što se posljednjih mjeseci dešavalo oko Sirije, bilo logično očekivati da najveći broj migranata bude iz ove ratom zahvaćene i porušene zemlje, to nije slučaj. Njih je u BiH registrovano “tek” 2.768, a iz okupirane Libije 780.

Da bi ovi podaci trebalo da budu zabrinjavajući, te da ih je neophodno ozbiljno shvatiti, ali i analizirati zbog potencijalnih bezbjednosnih problema, uvjeren je dekan Fakulteta za bezbjednost u Banjaluci Slobodan Župljanin.

Prema njegovim riječima, ovi podaci najbolje ilustruju da tvrdnje nadležnih vlasti sa nivoa BiH, kako se radi o ekonomskim i ratom uzrokovanim migracijama, nisu tačne i utemeljene.

“Analitičari koji se bave ovom problematikom su i ranije upozoravali na ovu činjenicu. Ako se pogleda iz kojih zemalja dolazi najviše migranata i njihova struktura, onda je više nego jasno da tu nešto ne štima, te da se jedan broj migranata može dovesti u vezu sa terorizmom ili radikalnim islamističkim organizacijama” rekao je Župljanin za “Glas Srpske”.

On je istakao da je više nego kontradiktoran podatak da među ovim migrantima ima najviše onih iz Pakistana i Irana, zemalja koje su označene kao države koje gotovo javno podržavaju pojedine terorističke organizacije.

“Svi podaci ukazuju na to da se radi o dirigovanim procesima. Zbog toga bi i nadležne agencije iz BiH trebalo da pod lupu stave svaki ulazak, a pogotovo onih lica koja dolaze iz “neproblematičnih” zemalja. Ako neko dolazi iz Irana, gdje je BDP po glavi stanovnika velik, koji je onda motiv odlaska tih ljudi? Tu nešto ne štima” kategoričan je Župljanin.

A da nešto ne štima, nedavno je indirektno poručio i sam ministar bezbjednosti Dragan Mektić, koji je rekao da su službe bezbjednosti identifikovale jedan broj migranata koji su prepoznati kao osobe koje se mogu dovesti u vezu sa terorizmom ili drugim krivičnim radnjama.

Stručnjak za bezbjednost Dragomir Jovičić smatra da podaci Službe za odnose sa strancima nisu tačni i da je u BiH ušao mnogo veći broj nelegalnih migranata, više od 30.000, od kojih je 10 odsto sigurno bezbjednosno interesantno zbog eventualnih veza sa terorizmom.

Jovičić je mišljenja da se radi o širem globalnom projektu, a koji za krajnji cilj ima islamizaciju Evrope.

– To je problem sa kojim se polako ali sigurno susreće i sama BiH – poručio je Jovičić.

Ministarstvo za vanredne situacije

Zbog prognoza da bi BiH u narednom periodu mogao pogoditi novi migrantski talas, vlasti u Srpskoj će u narednom periodu razmotriti mogućnost formiranja službe nacionalne bezbjednosti, ali i uvođenje rezervnog sastava policije koji bi mogao da broji i do 5.000 “rezervista”.

“Institucije sa nivoa BiH ne rade svoj posao, a Srpska treba da nađe način da se zaštiti od svih potencijalnih opasnosti. Mislim da je ovo pravi trenutak da se formira i ministarstvo za vanredne situacije, a koje bi se, izmeću ostalog, bavilo i problemom migranata” naglasio je Župljanin.