Žene diskriminisane od prvog posla do penzije

Zena na poslu

Žene u svijetu ostvaruju samo tri četvrtine zakonskih prava koja imaju muškarci.

Zbog toga je značajno ograničina njihova mogućnosti za dobijanje ili pokretanje posla i donošenje ekonomskih odluka, navodi se u najnovijem indeksu Svjetske banke.

“Kada bi žene imale jednake šanse za iskorišćavanje svog punog potencijala, svijet bi bio ne samo pravedniji, već i prosperitetniji. Promjene se dešavaju, ali ne dovoljno brzo. Trenutno 2,7 milijardi žena još nema zakonsku mogućnost istih izbora posla kao muškarci”, rekla je privremena predsjednica Grupe Svetska banka, Kristalina Georgijeva.

Indeks je objavljen u okviru studije “Žene, posao i zakon, 2019: Decenija reforme” i bavi se ključnim tačkama u radnom veku žena i pravnom zaštitom u svakoj od faza, od prvog poslija do penzije.

Za posljednjih 10 godina je, navodi Svjetska banka, u Evropi i centralnoj Aziji sprovedeno 47 reformi, najvećim dijelom u oblasti penzija. Devet zemalja u Evropi, ;uključujući Srbiju, izjednačilo je starosnu granicu za odlazak u penziju muškaraca i žena.

Indeks regiona je porastao s 80,13 na 84,70, dok je indeks za Srbiju 96,88.

U saopštenju Svjetske banke se navodi da postizanje rodne ravnopravnosti nije kratkoročan proces, već zahtijeva političku volju i zajednički rad vlasti, civilnog društva i medjunarodnih organizacija, a da su zakonske i regulatorne reforme samo bitan prvi korak.

Uprkos ostvarenom napretku, navodi Svjetska banka, žene se u mnogim dijelovima svijeta i dalje suočavaju sa diskriminatornim zakonima i propisima u raznim fazama svog radnog vijeka. U 56 zemalja nisu sprovedene nikakve reforme za povećanje jednakosti žena u ovom desetogodišnjem periodu.