Obilježavanje 25 godina od egzodusa Srba u akciji “Bljesak”

Obilježavanje 25 godina od egzodusa 15.000 Srba iz zapadne Slavonije u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji “Bljesak” počelo je danas u Gradišci bez prisustva građana zbog vanrednog stanja izazvanog epidemijom virusa korona i zabrane masovnog okupljanja.

Obilježavanju, koje je počelo parastosom za ubijene Srbe, prisustvuju predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović, gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić, predstavnici Srba izbjeglih iz zapadne Slavonije.

Programom obilježavanja predviđeno je polaganje vijenaca na spomen-ploču srpskim žrtvama iz zapadne Slavonije kod Crkve Presvete Bogorodice.

Hrvatske vojno-policijske snage 1. i 2. maja 1995. godine izvršile su akciju “Bljesak” na zapadnu Slavoniju, koja je bila zona pod zaštitom UN, gdje su ubili 283 Srba, uključujući 114 civila, među kojima 56 žena i osmoro djece. U akciji je protjerano 15.000 Srba.

Predsjednik Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Duško Milunović je u pisanoj izjavi, povodom 25 godina od egzodusa Srba iz zapadne Slavonije, naveo da je ovo prisjećanje na etničko čišćenje srpskog naroda, koje su izvršile hrvatske snage, i to u zoni pod zaštitom UN.

On je podsjetio da je u egzodusu prema Republici Srpskoj, srpski narod zapadne Slavonije, na putu prema mostu spasa do rijeke Save, nemilosrdno gađan avionskim bombama, maljutkama iz helikoptera, topovskim granatama i snajperskim mecima.

(Agencije, Foto: ATV)