Milanović napustio obilježavanje “Bljeska” zbog “Za dom spremni”

OKUČANI – Zoran Milanović, predsjednik Hrvatske, danas je došao u Okučane na obilježavanje godišnjice akcije Bljesak ali je ceremoniju napustio, javljaju regionalni mediji.

“Pristali smo na sve elemente protokola, ali na ovo nismo pristali. Ovdje je jedan sudionik bio obučen u odoru s porukom ‘Za dom spremni’ i ja u tome ne želim sudjelovati”, kazao je Milanović, prenosi N1.

“To je namjerna provokacija  koja se dogodila, smatram to gaženjem žrtava i sjećanja na ovaj događaj. Ubuduće gdje god bude ovakva situacija ja u tome neću sudjelovati. Premijera i predsjednika Sabora razumijem, oni moraju”, rekao je Milanović.

Upitan je li razgovarao s premijerom o tome, Milanović je kazao:

“Jesam. On je slegnuo ramenima. Imam razumijevanja za premijera, ali pozdravu za Dom spremni ovdje nije mjesto”, kazao je predsjednik države.

U Okučanima se obilježava 25.  godišnjica akcije Bljesak u kojoj je sa područja Zapadne Slavonije, koja se tada nalazila u sastavu Republike Srpske Krajine (RSK) i pod zaštitom UN, Hrvatska protjerala 15.000 Srba, a 283 je ubijeno ili nestalo, među kojima 56 žena i osmoro djece.