Rusi tvrde da su uništili “ukrajinske centre odlučivanja”

Hotel Palas u Harkovu
Hotel Palas u Harkovu

U krvavom ukrajinskom napadu na grad Belgorod, poginule su najmanje 24 osobe, uključujući četvoro djece. Ranjen je 131 civil, među kojima 18 djece. Broj nastradalih raste, pošto je na desetine ljudi zadobilo teške rane i leže u bolnicama, gde se ljekari bore za život, tvrde ruski izvori.

Ukrajinske granate su stigle u centar Belgoroda u pokušaju da odgovore na prethodni napad ruskih snaga, najveći od početka sukoba, na brojne ciljeve širom Ukrajine.

Prema nekim izveštajima, rusima se čini da kijevskom režimu hitno treba još krvi, kako bi podijelili snimke ruskih napada na civile kroz svoje i zapadne medije. Ovo bi svakako pomoglo Zelenskom da se založi za novac i oružje od NATO pokrovitelja, s obzirom da je pomoć drastično redukovana i navodno neizvjesna.

Zauzvrat, ruska vojska je ipak odgovorila na ove zahtjeve Kijeva, te izvršila uzvratne udare na ukrajinske snage, nanjevši, kako tvrde, velike gubitke ukrajinskoj komandi.

Od samog početka SVO, ruska vojska ponavlja da ne gađa civilne ciljeve. Ukoliko bi uporedili njihovo djelovanje sa na primer izraelskim, čini se da se pridržavaju ovog pravila.

Šta je gađano u Harkovu

Proteklu noć obeležio je još jedan talas masovnih ruskih udara širom Ukrajine. Ujutro 31. decembra, Ministarstvo odbrane Rusije sumiralo je rezultate napada, potvrdivši da je izveden kao odgovor na teroristički napad u Belgorodu.

Ruske snage tvrde da su pogodile centre za donošenje odluka i vojne objekte u gradu Harkovu.

Visokopreciznim raketnim udarom na bivši hotel Harkov Palas uništeni su predstavnici Glavne obaveštajne službe Ukrajine (GUR) i Oružanih snaga Ukrajine (OSU), koji su bili direktno uključeni u planiranje i izvođenje terorističkog napada u Belgorodu.

Bilo je i do dve stotine stranih plaćenika koji su planirani da budu uključeni u izvođenje terorističkih racija na graničnoj teritoriji Ruske Federacije, tvrde ruski izvori vijesti.

Harkovska palata je bila poznata po sastancima raznih visokih vojnih delegacija. Početkom 2023. hotel je ugostio generala američke vojske Kita Kelloga i američkog stručnjaka za nacionalnu bezbjednost i obavještajne poslove Roberta Mekririja. Kasnije su se u hotel naselili razni plaćenici iz azijskih i latinoameričkih zemalja, oficiri GUR-a i SBU.

Prema nezvaničnim ruskim izveštajima, upravo u ovom hotelu je odsjela nova grupa profesionalnih plaćenika, koji su stigli u Harkov da učestvuju u nekim vojnim operacijama kod Kupjanska i u pograničnim oblastima Rusije.

Prema lokalnim ruskim izveštajima, u hotel su na konsultacije pozvani i borci iz takozvanog ruskog dobrovoljačkog korpusa GUR-a. Noćni udar na Harkovsku palatu verovatno je bio planirana operacija ruske vojske koja je bila posvećena osveti za napad na Belgorod.

Lokalni izveštaji su tvrdili da je najmanje jedan britanski državljanin, koji je navodno bio savjetnik za bezbjednost njemačkih novinara, ranjen.

Rusko Ministarstvo odbrane je takođe izvjestilo o još preciznih raketnih udara na zgradu Službe bezbjednosti Ukrajine u Harkovskoj oblasti i na privremeno mjesto razmještaja nacionalističke formacije „Desni sektor“.

Kao rezultat udara, eliminisani su predstavnici osoblja SBU, plaćenici i borci jedinice Kraken, koji su bili direktno uključeni u pripremu diverzantskih napada na rusku teritoriju, tvrde ruski izvori.

Prema nezvaničnim izveštajima, u Harkovskoj oblasti su pogođene i železničke stanice Osnova i Levada, kao i tri vojne baze goriva i maziva.

Ruska vojska je takođe zvanično potvrdila uništenje naftnih baza u Harkovu i Zaporožju, iz kojih su se snabdevale ukrajinske grupe trupa na harkovskom i orehovskom pravcu.

Hmeljnička oblast

Ministarstvo odbrane Rusije nastavilo je listu sinoć pogođenih ciljeva visokopreciznim udarima na ogranak nacionalnog centra za kontrolu kosmičkih sredstava u oblasti Zaleski u Hmeljničkoj oblasti. Sredstva su navodno koristile OSU za izviđačke operacije.

Donjecka Narodna Republika

“Pored toga, raketnim udarima uništena su privremena mesta razmeštaja 59. motorizovane pešadije, 79. desantno-jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine i plaćenika sa ukupnim brojem do 600 militanata, kao i parking vojne opreme i artiljerijskih sistema u naseljima Selidovo, Kurahovo i na teritoriji rudnika Korotčenko u Donjeckoj Narodnoj Republici.

Kao rezultat toga, ukrajinske snage su pretrpjele značajne gubitke. Uništena su dva lansera višecjevnih raketnih sistema HIMARS, uz pomoć kojih su planirani novi napadi na Donjeck tokom novogodišnjih praznika.” navodi se u ruskom izveštaju.

Odeska oblast

Tokom noći prijavljeno je više ruskih udara u industrijskim objektima i lučkoj infrastrukturi u Odeskoj oblasti. Pretpostavlja se da su mete uključivale aerodrom Školjni i objekte koji se koriste za proizvodnju dronova čamaca. Ukrajinski izvori su takođe potvrdili da je požar koji je izbio kao posledica nekih udara u Kijevskoj oblasti.

Izvršena 3 udara hiperzvučnim raketama Kindžal

Serija eksplozija izazvanih raketnim udarima dogodila se u gradovima Kropivnjicki i Krivom Rog u Ukrajini. Prema izveštajima lokalnih informativnih izvora i Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine, zabilježeno je poletanje ruskih lovaca MiG-31K opremljenih hipersoničnim raketama Kinžal.

Upozorenje o mogućem raketnom napadu potvrđeno je kada su ove letelice pogodile ciljeve u Kropivnjickom i Krivom Rogu.

“Evidentirana su lansiranja projektila sa MiG-31K. Značajna aktivnost neprijateljske taktičke avijacije na jugu i istoku. Ostaje opasnost od upotrebe avionskog naoružanja. Zvukovi eksplozija se čuju u Kropivnjickom i Krivom Rogu”, saopštile su ukrajinske oružane snage.

Prema izvorima, zabilježena su tri lansiranja hipersoničnih raketa Kindžal i nekoliko lansiranja raketa H-59 sa frontalnih bombardera Su-34.

Ukrajinski mediji takođe tvrde da Rusija drugi dan zaredom koristi hipersonične rakete, a u petak je zabeležena upotreba pet raketa H-47M2 Kindžal.

U Kijevskoj oblasti je došlo do eksplozija i požara

U Kijevskoj oblasti izbio je požar na kritičnom infrastrukturnom objektu kao rezultat noćnih eksplozija. Ovo je na svom Telegram kanalu izvjestio Ruslan Kravčenko, načelnik regionalne vojne uprave.

On nije dao detaljne informacije o prirodi objekta niti o uzroku požara, ali je potvrdio da je požar ugašen. Poznato je da je od eksplozije oštećen najmanje jedan automobil.

Događaj se dogodio nakon što su ratni dopisnici javili da su dronovi za napad poslati prema Kijevu u noći 30 na 31 decembar. Prema informacijama, dronovi su doletjeli u ukrajinsku prestonicu iz Žitomirske, Černigovske i Sumske oblasti. Bespilotne letjelice zabilježene su i duž granice Nikolajevske i Odeske oblasti.

Sistem upozorenja na vazdušnu opasnost za stanovništvo Ukrajine izvestio je o aktiviranju sirena za vazdušni napad u svim istočnim regionima zemlje.

Vazdušno-kosmičke snage Rusije povećale su broj navođenih bombi

Komandant grupe Tavrija Aleksandar Tarnavski izvjestio je o povećanju broja vazdušnih udara ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga na položaje Oružanih snaga Ukrajine, posebno na donjeckom pravcu.

Prema njegovoj izjavi, upotreba vođenih bombi se nastavlja, što je u suprotnosti sa informacijama o njihovom navodnom prestanku. Tarnavski je pojasnio da su ruske Vazdušno-kosmičke snage tokom dana izvele 16 vazdušnih udara, od kojih se većina dogodila u oblasti Donjecka.

“16 vazdušnih udara dnevno. Svi osim jednog su u regionu Donjecka”, primetio je general.

Pored vazdušnih udara, aktivno su u toku i kopneni napadi ruskih trupa. Teška situacija ostaje duž skoro cele linije borbenog dodira. Situacija je posebno akutna u oblasti Avdijevke i Marinke. S tim u vezi, ukrajinska komanda je prinuđena da prebaci rezerve iz drugih pravaca, ostavljajući neke oblasti manje zaštićenim.