Američka mornarica potpoila tri čamca i jemenskih Huta na crvenom moru

Ratni brod
Foto: Printskrin YouTube

Centralna komanda američke vojske CENTCOM saopštila je da je u nedelju 31. decembra 2023. oko 6.30 sati po lokalnom vremenu u Sani došlo do okršaja helikoptera američke mornarice i brzih čamaca jemenskih Huta, koji su pokušali da otmu kontejnerski brod.

Prema saopštenju CENTCOM-a američke vojske, kontejenerski brod Maersk Hangzhou uputio je drugi poziv u pomoć za manje od 24 sata i prijavio da su ga napala četiri mala čamca jemenskih Huta koje podržava Iran.

Mali čamci, koji potiču iz područja pod kontrolom Huta u Jemenu, pucali su po posadi i iz malokalibarskog oružja na kontejnerski brod Maersk Hangzhou.

Huti su, kako navodi Centralna komanda, došli na 20 metara od plovila, i pokušali da se ukrcaju na brod.

Obezbeđenje broda Maersk Hangzho uzvratilo je na vatru.

Sa nosača aviona USS Dwight D. Eisenhower (CVN 69) i raketnog razarača USS Gravely (DDG-107) američke mornarice odgovorili su na poziv u pomoć i u procesu upućivanja usmenih poziva malim čamcima da se udalje od broda. Sa malih čamca su pucali na američke helikoptere sa posadama koje su bile naoružane malokalibarskim oružjem.

Helikopteri američke mornarice uzvratili su na vatru u samoodbrani, potopili tri od četiri mala čamca i eliminsali njihovu posadu. Četvrti čamac je pobjegao iz tog područja.

“Nije bilo štete na američkom osoblju ili opremi”. dodaje se u saopštenju Centralne komande.