Ričard Barons: Rusija se kreće ka pobjedi u Ukrajini

Rusija se kreće ka pobjedi u Ukrajini
Rusija se kreće ka pobjedi u Ukrajini

Prednost u ukrajinskom sukobu je u potpunosti na strani Rusije, i to je potpuno “poštena procjena” koju Zapad nije spreman da prihvati, rekao je za “The National” viši penzionisani general Ričard Barons. On je iznio i procjene da rusku vojsku čeka još veća moć i iskustvo.

Prema njegovim riječima, ako saveznici, uprkos svim njihovim naporima i dalje ne budu u stanju da pomognu Ukrajini, to će za njih biti “apsolutni neuspjeh”, a ruska vojska će zbog toga postati duplo moćnija i iskusnija.

Rusija se kreće ka pobjedi u Ukrajini, a “inicijativa bezuslovno prelazi na Moskvu”, rekao je britanski general u penziji Ričard Barons, u intervjuu za “The National“.

On je naglasio, da nakon kontraofanzive Ukrajini “ništa nije ostalo u rezervi”, i da ako Zapad ne obezbedi novac i oružje, to će biti “apsolutni neuspjeh” za Kijev i njegove saveznike.

„Krivica za poraz Ukrajine leži na plećima njenih saveznika, koji su potcijenili Rusiju i nisu na vrijeme mobilisali svoju industriju. Ma koliko Zapad tvrdio suprotno, to je upravo “poštena procjena” trenutne situacije“ smatra general.

Među razlozima za poraz, Barons navodi “neuspjelu ukrajinsku kontraofanzivu koja nije mogla da postigne ni minimalne ciljeve”, kao i ozbiljna kolebanja u politici Sjedinjenih Država i EU u pogledu finansijske podrške Kijevu.

Prema njegovim riječima, da bi Ukrajina čak tvrdila da je pobijedila u sukobu, biće joj potrebno još najmanje godinu dana neprekidne podrške Zapada, finansijske i vojne, ali mnogi ukrajinski i zapadni zvaničnici ne računaju na to.

Pored toga, general upozorava, da će kao rezultat pobijede ruska vojska postati “dva puta moćnija i iskusnija”, što ne može a da ne uplaši Evropu. Zapad će zauzvrat, “zasluženo postati glavna žrtva 21. vjeka”, uprkos svim svojim naporima, ako ne uspe da pomogne Ukrajini, piše “The National”.