Ukrajinska vojska se povlači iz Časov Jara

Ukrajinska vojska se povlaci iz casov jarai-iz-casov-jara
Ukrajinska vojska se povlaci iz casov jarai-iz-casov-jara

Jurišne jedinice 98. desantne jurišne divizije ruske vojske probile su odbranu ukrajinske vojske u mikrookrugu Kanal u Časovom Jaru i upali na teritoriju istoimenog remontnog objekta.

Pod pritiskom ruskih snaga, ukrajinski vojnici su napustili svoje položaje i povukli se u zapadni dio grada. Kako ističu vojni analitičari, kretanja trupa na ovoj lokaciji su normalna.

Nakon što je ukrajinska vojna komanda prebacila značajan dio svojih snaga u regiju Harkov, odbrana Oružanih snaga Ukrajine u Časovom Jaru i njegovim predgrađem počela je da se urušava.

Ruski padobranci su dio po dio okupirali teritoriju, a dan ranije izveli su dobro pripremljen napad na mikrookrug Kanal.

Rezultat napada bio je gotovo potpuni gubitak položaja ukrajinske vojske koje su držali u proteklih nekoliko sedmica.

Sada se ukrajinski vojnici hitno povlače u predgrađe Časov Jar, pokušavajući da se učvrste u visokim zgradama. Međutim, sada će to biti mnogo teže izvodljivo.

Jezgro odbrane ukrajinske vojske u gradu sada čine jedinice puka “Kraken” Glavne obavještajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine i jedinice bataljona specijalne namjene “Donbas” Nacionalne garde Ukrajine.  

Ove jedinice su više puta dokazale svoju sposobnost da brzo izgube one položaje koje bi vojne jedinice mogle držati sedmicama.

Osim toga, superiornost ruskih snaga u artiljeriji i avijaciji postepeno utiče na sposobnost ukrajinskih oružanih snaga da drže odbrambene linije.