Netflix u Rusiji mora da uvede 20 državnih kanala

Netflix

Sve platforme za video striming koje imaju preko 100 hiljada pretplatnika, u Rusiji se zakonski vode kao audiovizuelne usluge, pa tako i Netflix.

Roskomnadzor, ruski državni regulator telekomunicajskog tržišta, u kategoriju audiovizuelnih usluga stavio je i Netflix poslednjeg dana 2021. godine jer tu sada Netflix i spada, a to za njih mjenja dosta stvari.

Netflix sada mora da svojim pretplatnicima u Rusiji u program stavi 20 televizija sa nacionalnom frenkvencijom.

To uključuje državnu televiziju Channel One, zabavne kanale NTV, ali i službeni kanal Ruske pravoslavne crkve, Spas…

Državni kanali Rusije biće dostupni na Netflixu u ovoj državi od marta.

To nije sve – Netflix sada mora da prilagodi svoj sadržaj ruskom zakonu koji zabranjuje promociju ekstremizma, kako ga definišu. Ova odredba je prilično kontroverzna, jer je vlasti često koriste da ućutkaju glasove opozicije označavajući sadržaje ekstremističkim, i da praktično uvedu cenzuru na Internetu.

Po sličnim propisima, Rusija je nedavno kaznila Gugl i Metu, navodeći da se na njihovim platformama šire i različiti oblici nelegalnog sadržaja. Napomenimo da pod nepoželjnim i nelegalnim sadržajima u Rusiji podrazumevaju „promociju“ LGBT zajednice, odnosno bilo kakve sadržaje koji se odnose na istopolne zajednice i slične teme, neprimerene ruskoj konzervativnoj vlasti.

Uvrštavanje Netflixa u registar audiovizuelnih usluga je navodno posljedica nezadovoljstva lokalnih striming kompanija koje su zahtjevale da se američki konkurent svede na ista pravila po kojima moraju da posluju.

Netflix će dodatno morati da otvori filijalu u Rusiji preko koje će poslovati u toj zemlji.