Zabranjene plastične kese u Hrvatskoj

Plastična kesa
Photo by Naja Bertolt Jensen on Unsplash

Od 1. januara je u Hrvatskoj zabranjeno stavljanje na tržište plastičnih kesa. Resorno ministarstvo pozvalo je sve da koriste platnene vreće ili korpe.

Riječ je o zabrani na osnovu Zakona o upravljanju otpadom, a odnosi se na kategoriju plastičnih vrećica za nošenje s debljinom do 50 mikrometara.

I dalje je dozvoljena upotreba vrlo laganih plastičnih vrećica za nošenje koje su tanje od 15 mikrometara i koje se koriste isključivo zbog higijenskih razloga ili služe kao primarna ambalaža za rasutu hranu kada to pomaže sprečavanju bacanja hrane, saopštilo je ministarstvo, prenio je Poslovni dnevnik.

Lagane plastične vrećice za nošenje, koje su već stavljene na tržište i trgovci ih imaju na zalihama, moći će da se koriste i nakon 1. januara 2022. do isteka zaliha, uz valjanu evidenciju da su vrećice stavljene na tržište prije tog datuma.

Iz ministarstva kažu da je reč o kategoriji plastičnih vrećica koja se u najvećoj meri pojavljuje na tržištu, a koja se zbog debljine najčešće ne može višekratno upotrebljavati, zbog čega u značajnoj mjeri zagađuje okolinu.

Plastične vrećice za nošenje koje su deblje od 50 mikrometara i koje se mogu upotrebljavati više puta i dalje se mogu koristiti i prodavati, jer višekratno korišćenje doprinosi sprečavanju nastanka otpada.

Lagane plastične vrećice gdje se prodaje hrana

Plasiranje na tržište vrlo laganih plastičnih vrećica za nošenje, kako su pojasnili, biće dozvoljeno na pijacama, u pekarama, ribarnicama, poslastičarnicama, u prodavnicama mešovite robe, mesarama i na drugim mestima gde se prodaje hrana, isključivo iz razloga da se u njih stavlja rasuta, odnosno industrijski nezapakovana hrana, ili hrana koja je prethodno samo umotana u privremenu ambalažu, poput folija.

Vrlo lagane plastične vrećice neće moći da se koriste na prodajnim mjestima u kojima se ne prodaje hrana, poput prodavnica s odjećom, obućom, kućnim aparatima, apotekama, knjižarama i slično.

“Odbačene plastične vrećice su, nažalost, postale vrlo česta pojava u prirodi te će se, na osnovu direktiva Evropske unije, u budućnosti ići u ukidanje i ostalih oblika plastičnih vrećica za nošenje. Dotad, Ministarstvo ekonomije i održivog razvoja poziva sve građane da od Nove godine u kupovinu idu s vlastitom platnenom vrećicom ili drugim predmetima za nošenje, poput korpi, te da se prilikom kupovine odlučuju za papirnate vrećice i slične alternative”, poručili su iz tog ministarstva.