Dodik: Ne dozvolite da oko 10. maja imamo širenje pandemije

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas Srni da je na osnovu podataka očigledno da je pogoršana epidemiološka situacija u Republici Srpskoj koja je uzrokovana virusom korona i još jednom pozvao građane da se pridržavaju propisanih mjera i ponašaju što odgovornije.

“Svjesni smo da je povećan broj oboljelih i umrlih. Mislim da je većini našeg stanovništva jasno da za virus korona nema lijeka, niti vakcine i da od nas samih zavisi tok epidemije i što je još važnije oporavak oboljelih”, rekao je Dodik.

On je istakao da zdravstveni radnici ulažu nadljudske napore, rizikujući zdravlje, kako bi pomogli oboljelima od virusa korona.

“Sve ovo vrijeme naš zdravstveni sistem nije bio napadnut u mjeri da se nekome nije mogla pružiti adekvatna pomoć, ali posljednji brojevi govore da raste pritisak na ovaj sistem što smo od početka pandemije željeli da izbjegnemo”, rekao je Dodik Srni.

On je naglasio da bolnice u Srpskoj primjenjuju sve što je potrebno u borbi protiv virusa korona, odnosno sve što se primjenjuje u svijetu.

“Imamo svakodnevna brojna testiranja, a Republika Srpska je preduzela sve što je poznato u borbi protiv virusa. Ostalo je da nam pomognu građani odgovornim ponašanjem i zato sve ponovo molim i apelujem da se ponašaju što odgovornije i da poštuju sve propisane preventivne mjere”, kaže Dodik.

Ova molba, rekao je on, nije upućena zato što nije moguće pronaći rješenje, nego zato što je neophodno poštivati propisane mjere.

“Do ovog trenutka svijet nije našao bolje rješenje za suzbijanje širenja virusa od socijalne distance i mjera zaštite. Molim sve da učinimo još napora i da se strpimo deset dana kako bi dosadašnji trud imao smisla. Ovo je zajednička borba i samo ako smo u njoj svi možemo da se izbormo sa pandemijom. Molim vas da učinite sve da ulice ne budu prepune šetača i da nam oko zgrada i na igralištima ne budu velika okupljanja”, poručio je Dodik.

On je naveo da svi moraju biti odgovorni jer je prvi dio borbe uspješno prebrođen.

“Sada zbog neodgovornosti pojedinaca se povećava broj zaraženih. Za neodgovorne postoje zakonske mjere koje će biti preduzete, ali to neće promijeniti činjenicu da su neki od njih ugrozili zdravlje zajednice i ponašanjem pomogli širenje virusa”, ukazao je Dodik.

On je napomenuo da sve ostale institucije od policije, inspekcijskih službi, prosvjetnih radnika, Civilne zaštite ulažu ogromne napore.

“Molim vas da im ne otežavamo ionako zahtjevan posao u uslovima vanredne situacije. Mnogi se sjećaju da smo u periodu stvaranja Srpske bili mjesecima bez struje, vode i ostalih uslova, ali smo izdržali. Sada imamo sve, imamo Republiku koja servisira sve potrebe i samo nam je potrebna disciplina i svijest da sa malim naporima možemo učiniti ogromne stvari”, naglasio je Dodik.

On je još jednom zahvalio zdravstvenim radnicima, posebno onim koji se svakodnevno susreću sa virusom korona, kao i svim odgovornim građanima koji poštuju mjere i direktno pomažu zdravstvenim radnicima.

“Još jednom apelujem na poslodavce da obezbijede maksimalne uslove zaštite na radu, jer je svako radno mjesto važno i mora biti sačuvano”, rekao je Dodik.

On je apelovao i na stanodavce da imaju razumijevanje za plaćanje kirije za april i maj, jer svi zajedno moraju ponijeti teret krize.

“Za ekonomske mjere svaki dan imamo nove prijedloge. Saslušaćemo sve prijedloge kako bismo održali ekonomsku stabilnost i kako bi privreda Srpske bila sačuvana”, rekao je Dodik.

On je podsjetio da su prijatelji iz svijeta obezbijedili Srpskoj potrebnu pomoć u medicinskoj opremu, ali i za realizaciju predstojećih ekonomskih mjera.

“Nismo bez šanse i zato je potrebno da pandemija što kraće traje. Dužina trajanja pandemije će uticati na mogućnost ekonomskog oporavka i zato sve činimo da što prije nestane”, poručio je Dodik.

On je ponovio da će biti nastavljen razvoj, investiranje i realizacija projekata u Srpskoj, jer bez toga nema napretka privrede.

“Učinićemo sve da naš bruto domaći proizvod ne doživi pad ispod nule i da očuvamo pozitivne trendove bez obzira na ograničavajuće uslove. Za sve oblasti života i rada pripremićemo adekvante planove za poravak”, naveo je Dodik.

On smatra da je izuzetno važna solidarnost u svim segmentima i da će biti učinjeno sve da Srpska iz ove krize izađe što jača.

“Molim još jednom sve građane da za prvomajske praznike i slave poštujete pravila i preventivne mjere, jer je to važno za sve nas, za javno zdravlje, za požrtvovane zdravstvene radnike. Za prvomajske praznike moramo se sjetiti da se povećan broj novoljelih poklapa sa okupljanjima od prije sedam do 10 dana i nemojte da dozvolimo da oko 10. maja slušamo alarmantne izvještaje epidemiologa o širenju pandemije. Vjerujem da ćemo biti odgovorni i hvala što vjerujete i što ste vjerovali u Srpsku i njene institucije”, rekao je Dodik.

On je ocijenio da je Srpska pokazala i dokazala da može da se suoči sa ozbiljnim neprijateljem i da uz podršku i solidarnost koju ima može da pokaže svoje pravo na postojanje.

“Odgovornim ponašanjem ćemo sačuvati sebe i druge i moramo učiniti sve da zajedno budemo pobjednici. Želim srećne predstojeće praznike i da u okviru porodice naši građani očuvaju zdravlje”, poručio je Dodik.