Kolike su kazne za nepridržavanje mjera prema novoj Uredbi?

Novčanom kaznom od 100 do 300 KM kazniće se fizičko lice ako ne poštuje vanredne mjere kojima je naloženo korištenje lične zaštitne opreme, pridržavanje fizičke distance ili drugih vanrednih mjera na javnim i radnim mjestima čiji je cilj sprečavanje ili suzbijanje zaraznih bolesti, a na osnovu Uredbe o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koju je danas donijela predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović.

Mjere se odnose na mjere dezinfekcije, obezbjeđivanja i korištenja lične zaštitne opreme, pridržavanja zaštitnih mjera fizičke distance i zabrane okupljanja u većim grupama, odnosno preduzimanja drugih vanrednih mjera na javnim i radnim mjestima čiji je cilj sprečavanje ili suzbijanje zaraznih bolesti, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću.

U skladu sa nadležnostima iz ove uredbe, propisane mjere kazne mogu izricati, osim nadležnih inspektora i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, kao i Komunalna policija.

“Apelujemo da se građani pridržavaju svih propisanih mjera s ciljem zaštite i suzbijanja širenja novog virusa korona”, navodi se u saopštenju.

Cvijanovićeva je u skladu sa ustavnim ovlašćenjima, a na prijedlog Vlade Republike Srpske, donijela danas pet uredbi sa zakonskom snagom, među kojima je i ova Uredba o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, u kojoj je propisano sprovođenja mjera zaštite u zajednici za pravna lica, preduzetnike i fizička lica.