U RS od juče testirano 338 osoba, na virus korona pozitivne dvije

BANJALUKA – U posljednja 24 sata u Republici Srpskoj na virus korona testirano je 338 osoba iz 34 oopštine, a rezultati su pokazali da su dvije pozitivne na Kovid-19.

Riječ je o jednom muškarcu mlađe i jednom srednje životne dobi iz Banjaluke. Ove osobe imaju simptome bolesti izazvane novim virusom korona Kovid-19, ali bez jasne epidemiološke veze.

“U okviru aktivnog nadzora u protekla 24 časa testirano je i još 60 zdravstvenih radnika iz Prijedora, Kozarske Dubice, Foče, Trebinja, Kneževa, Laktaša, Banjaluke, Prnjavora, Gradiške, Bijeljine i Ugljevika, kao i 38 osoba koje rade ili borave u domovima za starija lica i svi rezultati testa su negativni. Testirano je i osam radnika u marketima čiji su nalazi negativni. Testirana je ukupno 91 osoba iz lokalnih karantina ili objekata za izolaciju i ti nalazi su takođe negativni”, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja Republike Srpske.

Do sada je u Republici Srpskoj potvrđeno je 708 slučajeva virusa korona, od posljedica Kovid-19 preminulo je 28, a oporavilo se 369 osoba.

Od početka epidemije u Srpskoj je izvršeno ukupno 11.420 testiranja.

U Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske ukupno se liječi 107 osoba sa potvrđenim prisustvom ili sumnjom na prisustvo korona virusa. Na Odjeljenju Kovid-19 hospitalizovano je 45 pacijenata teže kliničke slike, dok je u izolaciji pet pacijenta.

“Kod tri pacijenata zdravstveno stanje zahtijeva respiratornu podršku, a dvije osobe su na neinvanzivom modu mehaničke ventilacije. Na Odjelu hirurgije (stara lokacija UKC) je 12 pacijenata sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom i na Odjelu pulmologije (stara lokacija UKC) je 40 pacijenta sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom”, dodaju iz Ministarstva.

U Bolnici “Sveti Apostol Luka” u Doboju zbrinuto je šest pacijenata sa Kovid-19 oboljenjem, u Opštoj bolnici Trebinje devet osoba, u Bolnici “Srbija” u Istočnom Sarajevu četiri, u Bolnici “Doktor Mladen Stojanović” u Prijedoru pet pacijenta i u Univerzitetskoj bolnici u Foči četiri pacijenta.

“Kada su u pitanju objekti za izolaciju u kojima se nalaze osobe kod kojih je potvrđen test na novi virus korona, a nemaju simptome COVID-a 19, u Studentskom centru ‘Nikola Tesla’ u Banjaluci nalazi se 71 osoba, u Studentskom domu u Trebinju 32, u Domu učenika Bijeljini jedna osoba, u Studentskom domu u Istočnom Sarajevu trenutno nema osoba dok su u Studentskom centru Zvornik smještene četiri osobe”, kažu u Ministarstvu zdravlja Srpske.

Pod zdravstvenim nadzorom trenutno je 3.268 osoba, a nadzor je završen kod 22.418 osoba.

Na sedam graničnih prelaza u Republiku Srpsku tokom 24 časa ušlo je ukupno je ukupno 96 osoba, 88 osoba je izašlo iz karantina i upućeno u lokalne karantine u opštinama, a trenutno se u karatinima na sedam graničnih prelaza nalazi ukupno 12 osoba.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske još jednom podsjeća građane da se strogo pridržavaju propisanih mjera u cilju suzbijanja širenja novog virusa korona.