Minimalac i firmama u RS koje su radile smanjenim intenzitetom

BANJALUKA – Vlada Republike Srpske prihvatila je zahtjev Privredne komore Republike Srpske da se, osim privrednim društvima kojima je zbog odluka Štaba za vanredne situacije zabranjen rad u martu i aprilu, omogući isplata najniže plate sa doprinosima i svim drugim preduzećima koja su, usljed širenja virusa korona, radila smanjenim intenzitetom.

Ovom mjerom Vlada Republike Srpske pokazala je spremnost da se privredi Srpske, u ovom trenutku, pruži značajna podrška za prevazilaženje postojeće krize, saopšteno je iz Privredne komore Republike Srpske.

Ministarstvo privrede i preduzetništva Republike Srpske pripremilo je obrazac na osnovu kojeg će pravna lica i preduzetnici prijaviti u kom obimu su smanjene poslovne aktivnosti, kako bi im za april bilo omogućeno korištenje sredstava predviđenih za ublažavanje ekonomskih posljedica krize, shodno članu 13. i 14. Uredbe sa zakonskom snagom o poreskim mjerama za ublažavanje ekonomskih posljedica nastalih usljed bolesti Kovid-19.

Privredna komora Republike Srpske poziva sva privredna društva, kojima je bio dozvoljen rad u aprilu, a koja su radila smanjenim kapacitetima, da ispune obrazac i dostave ga nadležnim ministarstvima.

Nadležna ministarstva su dužna da, između ostalih, utvrde spisak pravnih lica i preduzetnika koji su u ovom periodu potpuno prestali sa radom, te prestali sa radom u periodu koji je kraći od 1. aprila do 30. aprila, uz navođenje perioda prestanka.

Potrebno je razgraničiti poslovne jedinice u okviru jednog privrednog društva, navesti da li je prestao rad u cijelosti ili djelimično ili navesti djelatnost koju ne obavlja, one kojima je smanjen obim poslovanja sa procentom smanjenja u odnosu na isti period u 2019. godini, kao i pregled prihoda u prva četiri mjeseca ove godine, pojašnjavaju iz Privredne komore Republike Srpske.

Za sva pravna lica i preduzetnike potrebno je navesti i podatak o broju zaposlenih koji aprilu nisu bili angažovani, dodaje se u saopštenju.