Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović: Zakonom zabraniti veličanje ustaštva

ZAGREB – Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović pozvao je danas hrvatski parlament da zakonom zabrani veličanje ustaštva i poručio da neće ustuknuti pred štetočinama i parazima koji, kako je naveo, misle da dovijeka mogu da se afirmišu na NDH, najstrašnijem moralnom i političkom posrnuću u modernoj hrvatskoj istoriji.

Milanović je to poručio u odgovoru na optužbe i prozivke desničara zbog jučerašnje izjave u Jasenovcu da spomen-ploču HOS-a s ustaškim pokličem “za dom spremni” treba maknuti i negdje je baciti.

“Kad sam juče u Jasenovcu izjavio da treba maknuti spomen-ploču s uklesanim ustaškim pokličem, ni na koji način nisam htio da obezvrijedim ili umanjim žrtvu poginulih pripadnika HOS-a, čija su imena na toj ploči: njihova hrabrost i nesebičnost zaslužuju duboko poštovanje i našu trajnu zahvalnost”, napisao je Milanović na svom Facebook profilu.

Pojasnio je da ono što jeste htio da kaže i na čemu, ističe, neće prestati da istrajava, “jeste prokazivanje onih likova koji politički i neljudski zloupotrebljavaju poginule branitelje da bi relativizovali zločinački karakter NDH i da bi se narugali žrtvama ustaškog terora i u Jasenovcu i širom Hrvatske”.

Poručio je da neće ćutati pred onima koji misle da su u poginulim pripadnicima HOS-a pronašli sredstvo za slobodno veličanje ustaštva i za neometano širenje mržnje i laži.

“Neću ustuknuti pred javnom agresivnošću političkih štetočina koji misle da mogu dovijeka da budu paraziti na afirmaciji NDH, najstrašnijeg moralnog i političkog posrnuća u modernoj hrvatskoj istoriji”, naveo je hrvatski predsjednik.

Pozvao je Sabor da zakonom zabrani i propiše sankcije za veličanje ustaštva kao što su to učinile druge demokratske i civilizovane evropske države.

“Siguran sam da u Hrvatskom saboru danas postoji potrebna većina za donošenje takvog zakona i siguran sam da će i predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković to podržati”, jasan je Milanović.

Za kraj je istakao da se počast braniteljima HOS-a može odati i bez ustaškog pokliča, ako se to želi:

“Ploča na Trgu Francuske Republike u Zagrebu, tik uz Trg dr Franje Tuđmana postavljena je prije desetak godina. A ovako je o istome govorio predsjednik Tuđman 1992. godine”, naveo je Milanović i objavio snimak gostovanja Tuđmana kod Romana Bolkovića prije 28 godina.