MIG-21 Indije oborio naprednijeg lovca F-16 Pakistana

Indija tvrdi da je njen MiG-21 oborio mnogo napredniji lovac F-16 pakistanskog vazduhoplovstva. Ova vijest samo na prvi pogled djeluje neobično, ali vojni stručnjaci kažu za RT da indijsko vazduhoplovstvo ima mnoge skrivene adute.

Do obaranja aviona došlo je na vrhuncu tenzija između dvije zemlje do kog je došlo protekle nedjelje.

Iako su vijesti iz pograničnog Kašmira ovih dana bile pune nedosljednosti i dezinformacija, to ne znači da MiG-21 nije mogao da obori F-16, iako je riječ o avionima potpuno različitih generacija, kaže Mihail Hodarenok, vojni ekspert i penzionisani pukovnik koji je ranije radio za rusku vojsku.

MiG-21 je u sovjetsku vojsku uveden davne 1959. godine, dok je F-16 supersonični lovac četvrte generacije, koji je u oružane snage SAD uveden gotovo dve decenije kasnije.

Očigledno je da F-16 ima neuporedivo naprednije karakteristike, uključujući borbeni opseg od 547 km, u poređenju sa 370 km u slučaju MiG-a 21.

Međutim, Hodarenok objašnjava da je MiG-21-93, koji je koristila indijska vojska, prilično modernizovana verzija letjelice.

„Njegov radarski sistem mu omogućava da neprijateljsku letjelicu prati sa udaljenosti od 57 kilometara sprijeda i 30 kilometara otpozadi. Može da prati osam meta istovremeno, sa brzim sistemom potrage i automatskog uočavanja meta u bliskoj borbi, uključujući i upotrebu vođenih raketa i topova“, kaže ruski stručnjak.

MiG-21 ima rakete R-77 srednjeg dometa (110 km), koje mogu da dosegnu brzinu od 4.250 kilometara na čas, sa bojevom glavom od 22 kilograma.

„To sve znači da je MiG-21-93 mogao lako da obori avion kao što je F-16. Osim toga, najbolji avion je uvjek onaj koji ima najboljeg pilota. Ostalo su sitnice“, rekao je Hodarenok za RT.