Višković: Striktno definisati ulogu Vijeća naroda

Radovan Viškovic
Radovan Viškovic

Mandatar za sastav vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da nije za opciju ukidanja Vijeća naroda, ali da jeste za striktno definisanje uloge ove institucije i da zato postoji potreba za promjenom Ustava Srpske.

“Imamo na neki način zloupotrebu instituta Vijeća naroda gdje se vitalni nacionalni interes poteže na stvari za koje se to ne radi. Neka Vijeće naroda Republike Srpske ostane, ali je neophodno striktno definisati njegovu ulogu”, rekao je Višković novinarima u Banjaluci.

On je istakao da je Ustav Republike Srpske neophodno promijeniti, jer je njime propisana smrtna kazna, a glavni grad Srpske je Sarajevo.

“Mislim da bi bilo prostora prilikom promjene Ustava da se razgovara i o definisanju broja ministarstava. Kada je riječ o primjeni popisa stanovništva, onda je jasno da bi prema popisu iz 2013. godine bila promijenjena nacionalna struktura Vlade Srpske”, dodao je Višković.

Govoreći o reorganizaciji nove vlade, Višković je ponovio da je potrebno razdvojiti neka ministarstva, jer pokrivaju više resora.

“Imamo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite, te Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite. To je više resora koje tretira jedno ministarstvo. Cilj nam nije više ministarstava, nego prekompozicija”, pojasnio je Višković.

Prema njegovim riječima, nova vlada će ići u pravcu izmjene Ustava Republike Srpske.

“Nisam čuo da se promjenama Ustava želi uvesti predsjednički sistem u Republici Srpskoj. Da bismo promijenili Ustav moramo imati natoplovičnu većinu u Vijeću naroda i prema tome do promjene Ustava ćemo morati još malo sačekati”, rekao je Višković.

Govoreći o privatizaciji akcija Rudnika željezne rude “Ljubija”, Višković kaže da kao mandatar nije u toku, ali je pozvao komapaniju “Mital” da kupi akcije Ljubije.

“Riječ je o berzanskoj prodaji akcija i onaj ko plati više imaće Ljubiju. Ako žMitalž ima iskrene namjere da rudari, onda ne vidim zašto ne bi bili zainteresovani za akcije ovog rudnika”, rekao je Višković.

Višković: Stojičićeva kandidat za potpredsjednika parlamenta

Potpredsjednik SNSD-a Radovan Višković izjavio je danas da će ova politička partija predložiti za potpredsjednika Narodne skupštine Željku Stojičić iz reda hrvatskog naroda.
“Stojičićeva je obavljala ovu funkciju u protekle četiri godine. Da li će na sjednici Narodne skupštine biti izabrani svi potpredsjednici – drugo je pitanje, ali je sigurno da će SNSD imati kandidata”, rekao je Višković novinarima u Banjaluci.

On je rekao da očekuje da i SDS, kao najveća opoziciona partija, predloži kandidata za potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske, kao i predstavnici Bošnjaka.

“Očekujem da potpredsjednici budu izabrani na skupštinskom zasjedanju”, dodao je Višković.

Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj bi trebalo da budu izabrani potpredsjednici zakazana je za srijedu, 5. decembar.

Višković: Pratićemo stav Srbije

Mandatar za sastav vlade Republike Srpske Radovan Višković istakao je danas da Srpska ima zvanični stav kada je riječ o članstvu BiH u NATO-u i da u svemu prati Srbiju.
“Republika Srpska ne učestvuje u ovoj priči i prati stav Srbije. Ako stav Srbije bude promijenjen pozvaćemo građane Republike Srpske na referendum o članstvu u NATO-u”, rekao je Višković novinarima u Banjaluci.

On je naveo da je ovo i politički stav SNSD-a, čiji je član, a koji neće biti promijenjen u narednom periodu.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je u oktobru prošle godine Rezoluciju o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti Republike Srpske kojom se definiše neutralnost Republike u odnosu na postojeće vojne saveze.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenber rekao je da očekuje da ministri inostranih poslova Sjeveroatlantskog saveza na sutrašnjem ministarskom sastanku odobre BiH da pošalje prvi godišnji program za početak primjene Akcionog plana za članstvo /MAP/ u NATO-u.

“Moramo sačekati i vidjeti da li će vlasti BiH iskoristiti priliku. BiH već ima MAP, sada samo pokazujemo da smo spremni da prihvatimo njihov godišnji program, a oni će donijeti odluku da li će to uraditi”, izjavio je Stoltenberg danas na konferenciji za novinare u Briselu.