Stariji koji stupe u brak u Trebinju mjesečno i do 650 KM

Vjenčanje

Za one koji odluče da stanu na “ludi kamen”, a imaju više od 38 godina, iz gradske kase u Trebinju dogodine će biti izdvojeno 90.000 maraka.

Odluka o dodjeli podsticaja za građane koji stupaju u brak će se primjenjivati od 1. januara naredne godine, a supružnicima će, zavisno od kategorije, 18 mjeseci biti isplaćivano od 200 do 650 maraka mjesečno. Grad Trebinje je ovakve podsticaje uveo u septembru 2017. godine. Načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti Zoran Milošević ističe da je ova pomoć uvedena radi osnaživanja porodice, kao stuba društva.

– Hercegovci se sve teže odlučuju na brak. Veliki je broj naših sugrađana koji zbog opšte ekonomske situacije, nezaposlenosti i drugih razloga još se nisu vjenčali. I djece se, generalno, u Republici Srpskoj, sve manje rađa. Ovo je jedan od načina da stimulišemo porodicu jer je to najvredniji dio našeg društva – kaže Milošević.

On navodi da pravo na finansijsku pomoć imaju državljani Republike Srpske, sa prebivalištem u Trebinju najmanje godinu prije sklapanja braka, u koji stupaju prvi put.

– Uslov je da je jedan od bračnih partnera u trenutku sklapanja braka navršio 38 godina. Ako su oba nezaposlena ostvaruju pravo na naknadu od 11.700 KM, odnosno 650 maraka mjesečno u periodu od 18 mjeseci od ostvarenja prava. Ukoliko primanja supružnika ne prelaze 800 KM mjesečno, dobiće naknadu od 350 KM, odnosno 6.300 KM ukupno. Ako su njihova primanja veća od 800 KM mjesečno, ostvarivaće pravo na naknadu od 200 KM mjesečno ili 3.600 KM ukupno – precizirao je Milošević.

Ako oba supružnika, u trenutku sklapanja braka, imaju više od 38 godina, dodaje, pravo na podsticaj ostvaruje samo jedan bračni partner. Trebinjac Radivoje Vidačić ističe da je ovo lijep gest Gradske uprave.

– Omladina i oni stariji pogotovo neće da se druže.  Kada malo prođemo po gradu vidimo da se druže momci sa momcima, a imaju po četrdesetak godina. Cure izlaze sa curama. Lagodnije im je tako, a godine prolaze. Ja bih im radije, a to više prevazilazi lokalne okvire, “udario” porez za neoženjene i neudate. Pa neka onda misle – kaže Radivoje Vidačić iz Trebinja.

Podrška za bebe

Trebinjska gradska uprava i dogodine će nastaviti da podstiče natalitet. Svaka prvorođena beba od grada dobija 150 KM, a drugo dijete 300 KM, dok treće dijete u porodici dobija 500 KM. Ukoliko je četvrto dijete izdvajaće se 800 KM, koliki je iznos i za svako naredno dijete.

Prema odluci Gradske uprave, ako je jedan roditelj nezaposlen ova pomoć se povećava za 1,5 put, a pomoć je tri puta veća ako oba roditelja ne rade. Uslov za ove podsticaje jeste da roditelji stanuju dvije godine u Trebinju. Gradska uprava nastaviće da finansira i vantjelesnu oplodnju bračnim parovima.