Nijemci analizirali: Kakva će biti turistička sezona?

Kakvo će biti ovo turističko ljeto? To se ne pitaju samo u Hrvatskoj u cijeloj Evropi.

“Ovo turističko ljeto će biti zasigurno potpuno drugačije od svega do sada”, kaže predsjednik Saveza njemačkih turoperatora Norbert Fiebig u razgovoru za dnevnik Tagesspiegel.

On predviđa da će mnogi, ako uopšte bude popuštanja mjera koje ograničavaju putovanja, ovo ljeto provesti u nekom od njemačkih turističkih središta, piše Deutsche Welle.

Ako se uopšte i bude putovalo preko granica, cilj će biti evropske zemlje. Što bliže, to bolje. Od toga bi mogla profitirati i Hrvatska, koja je samo nekoliko sati automobilske vožnje udaljena od južne Njemačke.

“I u evropskim zemljama koje su ovu drugu fazu borbe protiv širenja zaraze provele kako treba će biti moguća putovanja pod određenim sigurnosnim uslovima”, kaže Fiebig.

I iz TUI-a, najvećeg evropskog turoperatora, daju signale kako su spremni za organizovanje putovanja čim dotične zemlje daju zeleno svjetlo.

“TUI trenutno vodi razgovore s vladama mnogih turističkih zemalja koje se pripremaju za vrijeme nakon pandemije kako bi se gosti mogli vratiti što prije”, saopštili su iz TUI-ja na upit agencije AFP.

Stav njemačkog ministra spoljnih poslova Heika Masa takođe govori u korist teorije da će cilj turističkih putovanja isprva biti bliža odredišta.

“Naravno da ćemo, čim se promijene okolnosti, omogućiti putovanja. Ali ja mogu ukinuti upozorenja jedino ako sam siguran da će se građani moći redovnim putem opet vratiti u Njemačku”, rekao je Mas i ukazao pritom na veliku, komplikovanu (i skupu) akciju vraćanja njemačkih turista iz raznih dijelova svijeta.

Ciljevi na Sredozemlju, poput Hrvatske, zbog svoje blizine ne spadaju u kategoriju zemalja u kojima se mora organizovati povratak vanrednim letovima, što je dodatni pozitivni aspekt koji govori u prilog Hrvatskoj kao turističkom odredištu, prenosi “Index”.

Ovi aspekti bi, kako smatra Norbert Kunc iz Njemačkog turističkog saveza, i u budućnosti mogli igrati sve veću ulogu pri odabiru odredišta za odmor. Za njega je važno pitanje hoće li turisti ubuduće htjeti ostati u blizini svojih domova kako bi rizikovali što manje u slučaju da se moraju brzo vratiti kući.

“Koju ulogu igra sigurnost, pri čemu mislim i na medicinsku sigurnost, u mjestu gdje provodimo odmor? To su sve pitanja kojima ćemo se baviti intenzivnije u budućnosti”, kaže Kunc za javni servis ARD.

Kriza uzrokovana pandemijom korona virusa mogla bi imati dalekosežne posljedica na ponašanje turista.

Što se bliže budućnosti tiče, Kunc smatra da turistička branša sigurno u puni pogon neće doći ove godine, nego tek na ljeto sljedeće godine. Isto vjeruju i u Španiji, gdje je vlada turističkim radnicima poručila da branša, ako uopšte, tek krajem godine može računati s aktiviranjem potražnje. Ali Kunc je dugoročno optimističan:

“Čežnja građana za putovanjima u inostranstvo će i dalje postojati. To nije upitno.”