Njemačka industri očekuje snažan pad proizvodnje zbog virusa korona

Njemača industija očekuje snažan pad proizvodnje
Njemača industija očekuje snažan pad proizvodnje

BERLIN – Njemačka industrija očekuje u naredna tri mjeseca masivni pad proizvodnje, pokazuje istraživanje instituta “Ifo”.

Indeks očekivane proizvodnje pao je u martu za 22,8 bodova – na minus 20,8 poena, navodi se u saopštenju Instituta dostavljenom Tanjugu.

To signalizira drastično smanjenje proizvodnje i najveći pad od početka sprovođenja ovih istraživanja, 1991. godine.

Čak ni globalna finansijska kriza nije izazvala toliki pad, jer je tada indeks smanjen za “samo” 13,3 bodova.

Prema privrednim ekspertima, proizvodnja bi narednih mjeseci mogla još drastičnije da padne nego što pokazuje ovo istraživanje.

“Pretpostavljamo da su očekivanja u pogledu budućih kretanja u industriji malo potcenjena, jer je većina odgovora dobijena sredinom marta”, kaže Klaus Vohlrabe, šef sektora za sprovođenje anketa na IFO institutu.

Očekivanja u automobilskoj industriji su naročito pesimistična – indeks je pao sa plus 4,2 poena na minus 36 bodova.

I proizvođači u sektoru gume i plastike takođe bilježe veliki pad, tu je indeks potonuo sa plus 2,9 na minus 32 poena. U mašinskoj industriji se spustio sa minus 10 na minus 24 poena.

“U hemijskoj industriji se osjećaju manje pogođenim posljedicama pandemije virusa korona, budući da je indeks skliznuo sa minus 2,1 na minus 10 poena”, navodi Vohlrabe.

Kod proizvođača elektronske opreme indeks je pao sa minus 0,8 na minus 11 poena, a u industriji proizvodnje i prerade metala je potonuno na minus 37 bodova.

Očekivanja proizvođača tekstila su takođe duboko negativna i indeks iznosi minus 24 boda, a u industriji proizvodnje odjeće minus 22 poena.

Indeks očekivanja proizvođača metalnih proizvoda srozao se na minus 20 bodova, a kod proizvođači farmaceutskih proizvoda je potonuo na minus 19 poena.

Jedino je među proizvođačima hrane i pića, uprkos padu očekivanja u naredna tri mjeseca, indeks ostao na pozitivnoj teritoriji.

Kod proizvođača hrane, indeks je oslabio sa plus 20 poena u februaru na plus 3,8 poena u martu, a kod proizvođača pića se spustio sa plus 27 na plus 6,4 poena.

Njemački Savezni zavod za statistiku treba danas da objavi podatke o industrijskoj proizvodnji u februaru.