Banja Vrućica prva banja u RS prema Zakonu o banjama

Banja Vrucica
Banja Vrucica

Odlukom Vlade Republike Srpske, geografsko područje na teritoriji opštine Teslić kojim upravlja Zdravstveno-turistički centar (ZTC) “Banja Vrućica” prvo je u RS proglašeno banjom prema Zakonu o banjama.

Time su zalaganja rukovodstva i zaposlenih u teslićkom ZTC-u krunisana još jednim važnim priznanjem.

Odluka Vlade RS objavljena je i u “Službenom glasniku RS” 16. novembra, a na snagu je stupila osmog dana nakon objavljivanja.

“To znači da i formalno ispunjavamo sve uslove, zahvaljujući kojima smo proglašeni banjom, odnosno da imamo kompletnu infrastrukturu, ali i prirodni ljekoviti faktor, koji je najbitniji i krucijalni uslov za dobijanje ovog statusa”, pojasio je Aleksandar Radošević, generalni dirketor ZTC “Banja Vrućica”.

U “Banji Vrućici” ne kriju zadovoljstvo zbog činjenice da su, odlukom Vlade RS, prvi dobili zvaničan status banje u Republici Srpskoj.

“Ponosni smo zbog činjenice da smo, od sedam banja u RS, prvi prošli proces registracije”, naglasio je Radošević.

Inače, kompleks “Banje Vrućice” je po površini najveći zdravstveno-turistički kapacitet u Bosni i Hercegovini. “Banja Vrućica” bogata je prirodnim ljekovitim faktorom, odnosno termomineralnom vodom, koja se koristi u terapeutske svrhe, a za čije se blagotvorno dejstvo nadaleko čulo.

Uređena infrastruktura i odgovarajući turistički, ugostiteljski i zdravstveni objekti s konkretnom ponudom su u službi zdravlja, odmora, sportskih, preventivnih i korektivnih aktivnosti za populaciju razne životne dobi, što ujedno predstavlja i zakonski osnov za proglašenje banjom.

U odluci Vlade Republike Srpske, između ostalog, navodi se da se na geografskom području “Banje Vrućice” nalazi prirodni ljekoviti faktor, termomineralna voda s ljekovitim svojstvima, utvrđenim elaboratom odgovarajuće ustanove.

ZTC “Banja Vrućica” raspolaže objektima turističke infra i supra strukture, gdje, između ostalog, spadaju četiri hotela ukupnog kapaciteta 1.000 kreveta, različiti ugostiteljski objekti za ishranu i piće, wellness centar, kongresne dvorane, sportski tereni, tematski parkovi i staze za šetanju u ukupnoj dužini od sedam kilometara, otvoreni bazen s pratećom infrastrukturom i zatvoreni banjski bazen s hidromasažnim kadama i saunama.