Rupice na “petit” keksu imaju skriveno značenje

Poznati keks Petit Beurre obilježio je mnoga djetinjstva, a i danas djeci i starijima pričinjava zadovoljstvo. Zanimljivo je da njegov izgled zapravo ima – značenje, javlja net.hr.

“Petit Beurre”, što u prijevodu s francuskog jezika znači “mali maslac”, nastao je po ugledu na engleske biskvite tog vremena.

Da preciziramo, godine 1886. u Nantu stvoren je širom svijeta čuveni keks, koji se i dalje spravlja prema istom receptu u tvornici koja nosi inicijale njegova tvorca, Louisa Lefèvre-Utilea.

Može se reći da je Louis Lefèvre-Utile zapravo pionir industrijske ere. Perfekcionist sa smislom za marketing, ovaj je čovjek shvatio važnost pakovanja i građenja imidža brenda. S velikom pažnjom je birao sastojke vrhunskog kvaliteta za svoj proizvod: mlijeko, jaja, brašno… Reklami je pridavao veliki značaj i za te potrebe angažovao velike umjetnike svog doba.

Svoj izgled keks duguje kalupu koji je Louis donio iz Engleske. Na prvi pogled se ne bi primijetilo ništa neobično u prilično jednostavnom “dizajnu” keksa, ali postoji nekoliko činjenica o brojevima koje su veoma zanimljive.

Šta znače brojevi 4, 24 i 52 za Petit Beurre?

Kada pogledate keks, uočićete uglove, zupce i rupice, ali prije nego što keks pojedete, vjerovatno bi rijetko kome palo na pamet da sve to broji i dobijenim iznosima dodijeli neko “dublje” značenje. A značenje je, zapravo, usko povezano s vremenom.

Četiri ugla, koliko ih ima Petit Beurre, simbolizuju četiri godišnja doba. Keks ima 52 zupca, koji predstavljaju 52 sedmice u godini, dok broj rupica na svakom keksu iznosi 24, koliko iznosi i broj sati u jednom danu.