Dodik: U Sarajevu se vodi politika ‘kreni da nigdje ne stigneš’

Milorad Dodik

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je opstrukcija formiranja Savjeta ministara locirana u Federaciji BiH (FBiH), gdje odugovlače sa uspostavljanjem vlasti, istakavši da se u Sarajevu vodi politika “kreni da nigdje ne stigneš”.

Komentarišući izjavu hrvatskog člana Predsjedništva Željka Komšića da je uslov za njegov glas za predsjedavajućeg Savjeta ministara podrška Akcionom planu za članstvo (MAP) u NATO, Dodik je naglasio da i on može postavljati neke uslove, ali se pita gdje to vodi.

“Srpska je formirala svoje politike i spremni smo da konstituišemo organe na nivou BiH. Čak imamo i preporuke sa evropskog nivoa da se to učini što je prije moguće, a onda zapadnemo u tu nemogućnost koja se zove Sarajevo, u kojem se stalno nešto kalkuliše na sitno i nikada se ništa ne može napraviti na krupno”, rekao je Dodik za “Glas Srpske”.

On je poručio da Srpska nema namjeru da vodi politiku koja bi se odnosila na onemogućavanje funkcionisanja institucija, ali da se na primjeru FBiH sada može vidjeti kako to izgleda.

Dodik je rekao da je spreman da se još ove sedmice održi sjednica Predsjedništva na kojoj bi Zoran Tegeltija bio imenovan za predsjedavajućeg Savjeta ministara, te podsjetio da prema zakonu u roku od 15 dana od formiranja Predstavničkog doma Predsjedništvo treba da donese odluku o imenovanju predsjedavajućeg.

“Taj zakon ne poštuju, ali se pozivaju na zakon kada je riječ o zastavi Republike Srpske”, rekao je Dodik.

On je napomenuo da su i zvaničnici iz SDP-a i bloka koji je okupljen oko ove stranke postavili svoje uslove koji služe samo za propagandu.

“Realno, odnos snaga je takav da iz Republike Srpske dolazimo mi koji učestvujemo u institucijama BiH i spremni smo da radimo. Ako neko ne želi da radi, neka onda kažu. Meni je draže biti u Banjaluci nego u Sarajevu”, poručio je Dodik.