Japanski mediji tvrde: Sjeverna Koreja ubrzano priprema zamjenu za Kima

TOKIO – Pjongjang od kraja prošle godine sprema sestru severnokorejskog lidera, Kim Jo Džong, za mjesto predsjednice države, piše japanski list “Jomiuri”, pozivajući se na južnokorejske i američke izvore.

Prema pisanju japanskog lista, na plenumu Centralnog komiteta Radničke partije Koreje krajem 2019. godine, navodno je donijeta odluka da, u slučaju iznenadne smrti Kim Džong Una, vlast u zemlji bude predata njegovoj sestri Kim Jo Džong.

Izvori lista tvrde da su nakon toga “u ime Kim Jo Džong bile izdate mnoge direktive po partijskoj i vojnim linijama”.

Prema podacima izvora “Jomiuri”, u januaru je u Pjongjangu boravila grupa ljekara iz Francuske, kako se navodi, zbog pogoršanog zdravlja Kim Džong Una koji koji navodno ima visok pritisak, probleme sa srcem i dijabetis.

Rad na pripremi Kimove sestre da preuzme lidersku poziciju u zemlji je ubrzan i ona je faktički postala “čovjek broj dva” u sjevernokorejskoj hijerarhiji.

Ova tema je privukla pažnju, između ostalog i kada je CNN objavio da je Kim Džong Un nestao iz javnosti zbog problema sa zdravljem. Međutim, predsjednik SAD Donald Tramp je izjavio da do sada niko nije mogao da potvrdi da je zdravstveno stanje sjevernokorejskog lidera loše.

(Sputnjik)