Ekvator u predstečajnom postupku, privremeni upravnik Saša Zubović

Pokrenut predstečajni postupak u "Ekvatoru"
Foto: Gradska uprava Banjaluka/Arhiva | Pokrenut predstečajni postupak u "Ekvatoru"

BANJA LUKA – Predstečajni postupak u “Ekvatoru” pokrenio je u utorak Okružni privredni sud u Banjaluci i za privremenog stečajnog upravnika imenovao je Sašu Zubovića, potvrdio je sam Zubović.

“Moje je sada da utvrdim da li su stečni uslovi za otvaranje stečajnog postupka po zakonu o stečaj u Republici Srpskoj”, rekao je Zubović za medije u Republici Srpskoj.

Jedan od uslova za pokretnje postupka da je preduzeće duže od 60 dana u blokadij, istakao je Zubović.

“Pokrenuo sam nekoliko dopisa,  bankama,  kao i samoj firmi da mi se dostave svu  dokumentaciju sa podacimao o imovini, sudskim sporovima, obavezama. Znači prikupljam podatke o vođenju sudskih sporova i onda nakon toga pravim izvještaj i predajem sudu”, rekao je Zubović.

Sud je, zabranio da se bez njegove saglasnosti raspolaže sa pokretnom i nepokretnom imovinom preduzeća.

“Preduzeće ne smije raspolagati ni novcem, ni računom, ali računi su svi blokirani tako da ne mogu ni raspolagati”, istakaoje Zubović.

Pokrenut predstečajni postupak u “Ekvatoru”

Okružni privredni sud u Banjaluci imenovao je Sašu Zubovića za privremenog stečajnog upravnika u preduzeću „Ekvator“ iz Banjaluke te pokrenuo prethodni postupak za utvrđivanje stečaja.

Sud je takođe zabranio da se bez saglasnosti Zubovića raspolaže sa pokretnom i nepokretnom imovinom preduzeća.

„Privremeni stečajni upravnik je dužan obezbijediti imovinu stečajnog dužnika i brinuti se o njoj te preuzeti i druge potrebne radnje. Cilj mjera je da se obezbijedi imovina dužnika tokom prethodnog stečajnog postupka to jest do donošenja odluke o otvaranju stečajnog postupka ili odluke o odbijanju predloga za stečaj“, stoji u rješenju suda okačenom na oglasnoj tabli.

Prijedlog za stečaj je u martu podnijelo preduzeće „Standard Prva“ iz Bijeljine iza kojeg stoji advokat Miloš Stevanović, a koji je od IRB-a otkupio potraživanja „Ekvatora“.

Sud navodi da je na osnovu priložene dokumentacije utvrdio da je dužnik platežno nesposoban i da su ispunjeni uslovi za prethodni postupak.

Takođe, sud navodi da je prijedlog za stečaj bezuspješno pokušao dostaviti i kompaniji „Ekvator“ te njenom zakonskom zastupniku, odnosno vlasniku, Đorđu Davidoviću.

Standard Prva otkupila potraživanja od IRB-a

Stevanović je od Investiciono-razvojne banke (IRB) Republike Srpske u novembru 2023. godine otkupio 180 miliona maraka potraživanja za 30 miliona maraka, a u tom paketu su se našla i dugovanja koja je Davidović imao prema IRB-u zbog kojih mu sada prijeti stečaj.

Pored toga što je firma pred stečajem, Davidović se suočava sa brojnim krivičnim prijavama kupaca kojima je uzimao novac za stanove, a nikada ih nije izgradio.

Policijska uprava Banjaluka je nedavno podnijela izvještaj tužilaštvu zbog sumnje da je preko svoje firme počinio 20 krivičnih djela “teških” oko 8,2 miliona maraka od 2015. do kraja 2021. godine.