Ljudina: Mladić iz BiH u Švajcarskoj spasio čovjeka iz zapaljenog kombija

Hrabri mladić iz BiH Elvis Tuzlak, porijeklom iz Šamca, rizikovao je prije nekoliko dana u švajcarskom gradu Bernu svoj život spašavajući povrijeđenog vozača kombija. Njegov herojski čin utoliko je veći, jer niko drugi nije htio prići vatrenoj buktinji

Prema pisanju štampe u Švajcarskoj, u četvrtak, 16. aprila, nešto poslije ponoći policija kantona u Bernu dobila je dojavu o saobraćajnoj nesreći. Kombi je na cesti zbog još nepoznatih razloga skrenuo s lijeve strane i udario u stablo. Nakon sudara, vozilo se zapalilo.

Pedesetsedmogodišnjeg vozača, koji je izgubio svijest, izvukle su dvije osobe, koje su se zatekle na mjestu događaja i odvele ga na sigurno. Jedan od spasitelja je Elvis Tuzlak, koji je odmah reagovao uklonivši vozača iz vozila i pruživši mu prvu pomoć.

U izjavi za “Dnevni avaz” hrabri Tuzlak pojasnio je da se nesreća dogodila u blizini štamparije u kojoj on radi. Povrijeđeni vozač kombija doživio je nesreću nakon što je preuzeo novine iz štamparije.

Radim 200 metara od tog mjesta gdje se to desilo i moj drug je dolazio autom i vidio šta se desilo i mene nazvao. Rekao sam da dođe po mene i mi smo došli na lice mjesta. Tamo je već bilo nekoliko vozila parkirano i niko nije htio pomoći, jer je vozilo već bilo u plamenu. Pogledao sam u unutrašnjost vozila. Vozač je pao na suvozačevo mjesto i već je vatra na vozačevom mjestu zahvatila vozilo. Onda sam otvorio vrata, izvukao ga jedno pet metara na travu. Pet sekundi poslije, vozilo je eksplodiralo”, ispričaoje Elvis Tuzlak.

Vozača je potom zbrinula ekipa Hitne pomoći, a potom su ga odvezli u bolnicu. Vozilo je brzo ugasila mobilizovana vatrogasna jedinica, piše portal Shtegu.com. Na mjestu događaja bili su kantonalna policija Berna i ostale spasilačke ekipe.

Tuzlak pojašnjava da je kasnije saznao da je 57- godišnji vozač doživio srčani udar.

Istakao je još jednom svoje ogorčenje zbog činjenice da su na licu mjesta prije njega bila četiri vozila i da su ljudi, vidjevši vatru, okrenuli glavu. On to nije uradio iako je i on mogao da nastrada u eksploziji koja je uslijedila.

“Hoću da kažem da nismo svi isti. Po meni, nije bitno ko si ni odakle si, ni koje si boje, čovjek je čovjek i trebalo mu je pomoći” kazao je ovaj hrabri 33-godišnjak.

Elvis Tuzlak već 18 godina živi u Švajcarskoj. Oženjen je i otac je tromjesečne djevojčice.