Duplo više maloljetnika u Srpcu krši zakon

Iako je smanjen broj slučajeva narušavanja javnog reda i mira u Srpcu, broj maloljetnih izvršilaca tih prekršaja porastao je za stotinu odsto u odnosu na prošlu godinu, jedan je od zaključaka druge ovogodišnje sjednice Foruma za bezbjednost opštine Srbac.

Zabrinjavajući je podatak da je u toku ove godine evidentirano osam maloljetnih lica koja su prekršila zakon, dok ih je lani bilo upola manje.

“Uspjeli smo da smanjimo ukupan broj prekršaja u odnosu na prošlu godinu, ali bi trebalo značajnije poraditi na edukaciji mladih i ukazati im na to da ne smiju izazivati incidente i uništavati javnu imovinu. Pohvalno je da za prvih 11 mjeseci ove godine nismo imali težih prekršaja u kojima je učestvovalo pet i više lica, niti je pričinjena veća materijalna šteta” rekao je komandir Policijske stanice Srbac Nebojša Novaković.

Jedan od slučajeva narušavanja javnog reda i mira u kojem su učestvovala maloljetna lica desio se proteklog vikenda u krugu Osnovne škole “Dositej Obradović” u Razboju, gdje je u noćnim časovima uništen školski inventar.

“Polomljene su četiri klupe, prevrnuta četiri kontejnera i razbacano nekoliko kanti za smeće, od kojih je jedna završila u košarkaškom obruču na sportskom igralištu. To su uradili stariji maloljetnici i imamo svjedoke tog događaja, a o svemu je obaviještena policija, koja je već saslušala nekoliko lica i na putu je da rasvijetli slučaj” rekao je vršilac dužnosti direktora škole Stanimir Vidović.

Prema njegovim riječima, škola nema novca za nabavku video-nadzora, koji bi olakšao identifikaciju počinilaca, zbog čega će zatražiti pomoć donatora da bi na taj način pokušala da sačuva školsku imovinu.

Na forumu je istaknuto da je za pohvalu to što nije zabilježeno da su maloljetnici konzumirali drogu, iako su u prvih 11 mjeseci ove godine registrovana četiri slučaja korišćenja droga na području Srpca. Zabrinjavajuće je to što je među njima ipak bilo nekoliko mlađih osoba.

“Imali smo i dva slučaja proizvodnje i prometa droga, a jedan od njih smo nedavno evidentirali u Liliću, gdje smo pronašli 51 stabljiku indijske konoplje” rekao je Novaković.

Bezbjednost

Komandir Nebojša Novaković rekao je da su za 11 mjeseci ove godine registrovana 73 krivična djela, što je za 20 manje u odnosu na prošlu godinu. Kada je riječ o slučajevima narušavanja javnog reda i mira, ove godine su bila 43, a prošle godine 74, što je manje za 42 odsto.