Srbin koji je navodno išao u školu sa Kimom: Nije se razlikovao od drugih

Pojedini svjetski mediji prenijeli su u subotu kao udarnu vijest da je lider Sjeverne Koreje Kim Džong Un preminuo poslije operacije srca. Sa druge strane, neki mediji pak kažu da se nalazi u vegetativnom stanju, te da se očekuje dolazak ljekara iz Kine da utvrde kakvo je njegovo stanje.

Poslije informacija o zdravstvenom stanju Kim Džong Una, pojavile su se ponovo i detalji iz njegovog života, među njima i priča o tome gdje se školovao. Naime, sjevernokorejski vođa je u periodu od 1998. do 2000. godine pohađao školu “Liebefeld Steinholzli” u Švajcarskoj, odnosno u blizini Berna.

Prema navodima medija, on je ušao u zemlju koristeći lažne papire, te je bio u toj obrazovnoj ustanovi pod imenu “Pak Houn” i tvrdio da je sin ambasadora. Jedan dokumentarac je, pak, otkrio da je “Švajcarska zapravo željela ovim činom da održi dobre diplomatske odnose sa Sjevernom Korejom”.

Jedan od sagovornika u dokumentarcu “Kim Jong Un: The Man who rules North Korea” bio je navodno srpski državljanin Nikola Kovačević, koji je pohađao tu školu u vrijeme kada je Kim bio tamo.

– Bio je kao svaki drugi učenik, samo što je uvijek uz sebe imao nekoliko tjelohranitelja koji su ga pratili. Nije se razlikovao od drugih. Bio je veoma otvoren prema svima, a sjećam se da je sasvim dobro govorio njemački jezik. Bila su tu još dva momka koji su ga pratili, ali smo mislili da su rođaci. Prihvatili smo ih, nekada bi nam se pridružili kada bismo igrali košarku – rekao je tada Kovačević, a prenosi “Express.co.uk”.

– Njegova soba bila je puna košarkaških stvari, sa majicama Majkla Džordana, a imao je i oficijelnu loptu NBA lige – dodao je on.