Povećan broj trovanja sredstvima za dezinfekciju nakon Trampovih “savjeta”

Direktorka američkog Zavoda za javno zdravstvo u državi Illinois Ngoki Ezike kaže da je došlo do značajnog porasta slučajeva trovanja u poslednja dva dana.

To se, sa druge strane, poklapa s Trampovim savjetom o ubrizgavanju dezinficijensa kako bi se spriječio korona virus.

Rekla je kako su trovanje prijavili ljudi koji su deterdžentima pokušavali da ispiraju sinuse dok je jedna osoba u ustima grgljala mješavinu izbjeljivača i vodice za usta kako bi ubila virus.

Ubrizgavanje, probavljanje i šmrkanje sredstava za čišćenje je opasno. Ne savjetujemo to, to može biti smrtonosno – rekla je dr Ezike, piše CNN.

Podsjetimo, predsjednik SAD-a Donald Tramp ponovo je zaprepastio medicinsku zajednicu posljednjim komentarima o lijeku za korona virus. Njegove komentare stručnjaci su nazvali neodgovornim i opasnim.

Naime, Tramp je prije nekoliko dana na dnevnoj konferenciji o korona virusu sugerisao kako bi ubrizgavanje dezinfekcionog sredstva poput izopropilnog alkohola u tijelo moglo da ubije korona virus, a predložio je i zračenje tijela bolesnika od korona virusa UV-zracima, nešto što je opovrgnuo doktor na samoj konferenciji, prenosi portal Index.

Kasnije se pravdao da je bio sarkastičan kako bi vidio reakcije novinara.