Vučić: Biti Srbin i biti genijalan nije bilo dozvoljeno

Dan sjećanja na žrtve ustaškog koncentracionog logora Jasenovac u Drugom svjetskom ratu obilježen je u Spomen parku u Sremskoj Mitrovici i Donjoj Gradini u Republici Srpskoj.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić položio je vijenac u Spomen parku Sremska Mitrovica povodom Dana sjećanja na žrtve ustaškog koncentracionog logora Jasenovac u Drugom svjetskom ratu i njegovog najvećeg stratišta Donja Gradina.

– Nekoliko godina unazad, mi i Republika Srpska zajedno obeležavamo sećanje na stradanje našeg naroda. Danas se nalazimo ovde, u Sremskoj Mitrovici, jer nikada od kad je spomen-park otvoren nijedan srpski predsednik nije ovde došao. O ovom parku se malo uči u našim školama, o ovome se malo zna. Kako onda mislimo da oni koji su počinili ta zverstva imaju drugačiji odnos prema tom događaju – rekao je predsednik Srbije posle polaganja venaca.
– Ne smemo i nikada nećemo zaboraviti ni Donju Gradinu, Jasenovac, Sremsku Mitrovicu, nijedan logor, malj, nož ili metak, nijednu grobnicu niti zločin prema srpskom narodu. Nećemo zaboraviti nijedno ime onih koji su sprovodili politiku isterebljenja jednog naroda, srpskog naroda – poručio je on.

– Nemamo pravo da zaboravimo, jer bismo se tako odrekli i okrenuli glavu od pravde, slobode, sopstvenog postojanja, pa i boga – istakao je Vučić.

On je podsetio na događaj iz noći između 30. i 31. avgusta, kada je među mnogima ubijen i naš proslavljeni slikar Sava Šumanović, a zverska dela su zabeležili filmskom trakom.

– Nikada nećemo zaboraviti ni jednu grobnicu, niti zločin. Ni jedno ime onih koji su činili istrebljenje srpskog naroda. Oni su se zvali mesarima ili majstorima, jer su klali i ljude i decu. Ljude su doživljavali kao stoku i pretnju novoj državi i uređenju – rekao je Vučić i istakao da su podaci drastični i govore da je ubijeno gotovo milion Srba.

Kako kaže, ubistvo koje naredi država nije samo ubistvo, to je, dodaje, genocid, i ističe da se u Hrvatskoj dogodio genocid.

– Ne znati je znači odustati od naše budućnosti. Nemamo pravo na to. Pavili smo se previše da istoriju nemamo i potcenjivali sebe i ćutali o sopstvenoj golgoti – rekao je Vučić i rekao da biti Srbin i biti genijalan nije bilo dozvoljeno.

Ističe da smo mi na to najčešće ćutali.

(Telegraf.rs)