Istraga užasnog ubistva u Hrvatskoj: Plivač zadavljen, tijelo zapaljeno

Mlađi muškarac čije je tijelo pronađeno 20. marta u šumi na širem području Gornjeg Jelenja u Hrvatskoj identifikovan je i utvrđeno je da se radi o 24-godišnjem francuskom plivaču Eliotu Šarleu.

U Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku riječkog Medicinskog fakulteta ustanovili su da je mladić zadavljen.

Ubijen je na nepoznatom mjestu, a onda ga je neko donio na livadu u šumi kod Gornjeg Jelenja do koje vodi samo šumski put. Potom je njegovo tijelo zapalio benzinom.

Tijelo nije potpuno izgorjelo, bilo je samo djelimično karbonizovano.

Najvjerovatnije se egzekutoru žurilo jer nije računao da će neke nepredviđene okolnosti dovesti do toga da izgori samo donji dio tijela.

Na livadi gdje je nađeno tijelo mladog Francuza nije nađeno sredstvo izvršenja. Trenutno se nalazi u limenom sanduku i čeka kada će ga neko od porodice doći preuzeti.

S obzirom na to da je tijelo nađeno na migrantskoj ruti, pojavile su se pretpostavke da bi se moglo raditi o obračunu krijumčara ljudi, ali zasad nema odgovora na pitanje šta bi to mladog francuskog plivača uvuklo u međunarodni lanac krijumčarenja ljudi.

Međutim, činjenica da je Francuz ubijen na nekom drugom mjestu možda i ne ide u prilog tvrdnji da se radi o nekom obračunu u vezi s poslom s migrantima, piše “Jutarnji”.

U istrazi ovog misterioznog ubistva, o kojem je policija dala tek nekoliko šturih informacija i u interesu istrage ne želi otkriti ništa više osim da su u saradnji s Europolom identifikovali tijelo.

Osim tijela Eliota Šarlea, u Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku je i tijelo još jednog francuskog državljanina, koji je preminuo 2. ili 3. marta ove godine i čije je tijelo nađeno u šumi na predjelu Drenove. Već se počelo raspadati, a radi se o Paskalu Davidu Catajeu (41), grafičaru iz Nice, kraj kojeg je nađena i torba s flomasterima, piše “Jutarnji.hr“.

I njegovo tijelo je pohranjeno u limenom sanduku jer je već bilo u fazi raspadanja, a dosad se još niko nije javio radi njegovog preuzimanja.