Marinko Zovko poslao četiri advokata da ga oslobode robije u Srbiji

Zovko - Sremska Mitrovica

Marinko Zovko (34), hrvatski milioner koji je uhapšen zbog divljanja na zaleđenom autoputu Šid – Beograd, poslao četiri advokata da mu izdejstvuju oslobađanje. Sudu u Sremskoj Mitrovici ponudio 6.000 evra jemstva, ali je glatko odbijen.

Zovko, ne može da se pomiri sa činjenicom da će narednih 30 dana provesti u maloj ćeliji sa kriminalcima

Hrvatski tajkun Marinko Zovko (34) iz Žepca, koji je uhapšen u ponedeljak pošto je “audijem A8” vozio čak 245 km/h po zaleđenom autoputu između Šida i Beograda, želi po svaku cenu da izađe iz zatvora u Sremskoj Mitrovici! On je u Srbiju pozvao svoj pravni tim sastavljen od četiri poznata advokata, koji su ponudili 6.000 evra jemstva za njegovu slobodu!

U prekršajnom sudu u Sremskoj Mitrovici nisu želeli ni da čuju za ovu opciju i glatko su odbili Zovkove branioce, pa će jedan od najbogatijih ljudi u BiH ipak morati da ostane u zatvoru svih 30 dana, na koliko je osuđen zbog nasilničke vožnje. Nasljednik imperije “Zovko kompani”, izuzetno teško izdržava zatvorske dane i ne može da se navikne na to da mora da bude u maloj ćeliji, okružen sitnim kriminalcima.

Kako tvrdi naš izvor iz Prekršajnog suda u Sremskoj Mitrovici, otkako je hrvatski tajkun priveden, krenuli su ogromni pritisci da mu se ne izrekne zatvorska kazna.

– Kada je priveden kod sudije za prekršaje, Zovko je u prvi mah bio izuzetno nadmen i bahat, jer je očigledno očekivao da će ovde imati isti tretman kao u bosanskim i hrvatskim sudovima, gde plati kaznu i ode kući. Međutim, kada je mu je sudija bez dvoumljenja presudila 30 dana zatvora, 120.000 dinara i devet meseci oduzimanja dozvole, Zovko je shvatio da je đavo odneo šalu. Počeo je da se poziva na svog oca, bogatstvo i veze koje ima, vikao je: “Je l’ znate vi ko sam ja”… Pošto mu ni to nije urodilo plodom, bahati tajkun je promenio svoje ponašanje za 180 stepeni i počeo da moli sudiju da ga ne vode u zatvor, uz obećanja da će platiti koliko god bude trebalo. Uprkos tome, sudija je bila neumoljiva i on je odveden u zatvor u Sremskoj Mitrovici na odsluženje kazne – ispričao nam je naš dobro obavešteni izvor iz suda i dodao:

Zvaću tatu!

Bahati naslednik je pretio da će zvati oca Ivicu i da će ga on izvući iz zatvora

– Zovko je potom odmah kontaktirao čitav tim svojih advokata i naredio im da ga odmah izvuku kako znaju i umeju. Zbog toga su četiri poznata advokata brže-bolje došla u Sremsku Mitrovicu i ponudila sudiji 6.000 evra jemstva samo da pusti Marinka na slobodu. Međutim, sudija je to glatko odbila, bukvalno je najurila njegove branioce iz svoje kancelarije – otkrio nam je sagovornik Informera.

Nasljednik firme “Zovko kompani” sada očajava u zatvoru u Sremskoj Mitrovici i ne može da prihvati da je iza rešetaka sa kriminalcima.

– Navikao je na luksuz i ne može da se pomiri s tim da je u zatvoru i da će 30 dana deliti malu ćeliju sa nekoliko sitnih kriminalaca. Stalno priča kako će njegov otac Ivica lično doći i izbaviti ga – ispričao nam je jedan od čuvara Informeru.

Predsednik Udruženja sudija prekršajnih sudova Srbije i prvi čovek Prekršajnog suda u Beogradu Milan Marinović rekao je za Informer da nema tih para koje Marinka Zovka mogu da spasu od izdržavanja zatvorske kazne od 30 dana.

– Upoznat sam sa ovim slučajem, a čuo sam i da su advokati tog hrvatskog državljanina ponudili novac da on bude pušten na slobodu. Međutim, to zakonski nije moguće, pošto se jemstvo polaže samo da bi se osigurao nečiji dolazak na suđenje, a u ovom slučaju je njemu odmah donesena presuda i, pošto je strani državljanin, prosleđen je na izvršavanje kazne. Tako da ne postoji taj novac koji njegovi advokati mogu da daju, pa da on bude pušten iz zatvora. Jedina eventualna opcija bi bila da on napiše žalbu i da mu Apelacioni sud smanji kaznu ili je preinači – rekao nam je Marinović.

Zaslužio svaki dan zatvora

Sudija Milan Marinović napomenuo je da, uprkos tome što stranci posle saobraćajnih prekršaja uglavnom prođu samo sa novčanom kaznom, sudija je u slučaju Zovka doneo odličnu odluku:

– Ne vozi svako od stranaca brzinom 245 km/h po snegu i ne ugrožavaju živote vozača na autoputu. U ovom slučaju nasilničke vožnje ovakva kazna je bila neophodna jer bi isto to dobio i svaki naš državljanin. Još je on prošao i bolje od naših vozača, jer se njemu ne oduzimaju kazneni poeni – decidiran je Marinović.

Moraćemo da mu vratimo dozvolu

Zabrana upravljanjem vozilom na devet meseci koju je sudija izrekla Zovku odnosi se samo na Srbiju i njemu će, čim izađe iz zatvora, morati da bude vraćena vozačka dozvola.

– Devet meseci zabrane odnosi se samo na vožnju u Srbiji i on će smeti da upravlja automobilom u svakoj drugoj zemlji. Međutim, ako u toku ove zabrane opet bude vozio u našoj zemlji, dobiće još rigorozniju kaznu od ove – objasnio nam je Milan Marinović.