SNSD i HDZ BiH odbili prijedlog “bh. bloka” vraćanja na “aprilski paket”

SNSD i HDZ BiH kategorično su odbili prijedlog “bh. bloka” da se treba vratiti na “aprilski paket”.

Staša Košarac, šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu BiH, kaže da su prijedlozi i uslovljavanja “bh. bloka” politička utopija, jer oni dobro znaju da to ne može da prođe.

“Činjenica je da je naša bazna politika vrlo jasna, a to je Dejtonski sporazum i ustavne nadležnosti, kako zajedničkog nivoa, tako i entiteta”, kazao je Košarac. Tvrdi da “bh. blok” postaje velika smetnja.

“Nisu smetnja nama iz Republike Srpske, mi imamo svoju politiku. Mislim da ovo što ‘bh. blok’ radi pravi najveću štetu Bakiru Izetbegoviću i FBiH. Ono što integriše ‘bh. blok’ i politiku SDA jeste činjenica da oni očigledno pokušavaju da zajednički, pa čak bih rekao i usaglašenim djelovanjem, dođe do situacije da se ne mogu konstituisati organi na zajedničkom nivou, prije svega mislim na Savjet ministara”, kaže Košarac. Vidljivo je, smatra Košarac, da tu postoji jedna uzajamna politika i politika koja očigledno želi da sav taj proces, na neki način, odugovlači.

Njegov stranački kolega Nebojša Radmanović, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma BiH, rekao je da je “aprilski paket” propao i da se teško vratiti na tako nešto.

Borjana Krišto, predsjedavajuća Predstavničkog doma BiH i zamjenica predsjednika HDZ BiH, kaže da nije imala priliku vidjeti zahtjeve “bh. bloka”, ali da iz onoga što je čula može prokomentarisati da treba ići dalje i da nema potrebe vraćati se na nešto što je prošlo.

“Što se tiče nekih prijedloga, o svemu treba razgovarati i gledati da se zadovolji konstitutivnost svih naroda, ali i onih drugih koji se ne osjećaju i ne izjašnjavaju kao Hrvati, Srbi i Bošnjaci”, kazala je Krišto.

Kriterija za uspostavljanje izvršne vlasti

“BH. blok”, koji čine SDP BiH, DF i Naša stranka, predstavili su u četvrtak u Sarajevu 17 kriterija za uspostavljanje izvršne vlasti na nivou BiH.

Kriteriji uključuju i izmjene Izbornog zakona u smislu uvođenja sistema elektronskog nadzora izbornog procesa, uvođenja instituta vanrednih izbora, ali i izjednačavanja uloge Doma naroda FBiH s nadležnostima Vijeća naroda RS, kao i uvođenje posredničkog modela izbora članova Predsjedništva BiH po principima određenim u “aprilskom paketu”.

Ove stranke zagovaraju i izmjene Ustava u smislu provođenja odluke Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetima “Sejdić i Finci” i “Ilijaz Pilav”, kao i uspostavljanja nekoliko ministarstava na nivou BiH.

Osim uspostavljanja ministarstva za evropske integracije i ministarstva obrazovanja, kulture i sporta na nivou BiH, ove tri stranke zagovaraju i usvajanje zakona o vanjskim poslovima BiH, kojim je na cjelovit način uređena oblast vanjskih poslova, te restrukturisanje i redefinisanje VSTV-a i Tužilaštva BiH uvođenjem transparentnosti u radu i institucionalnog građanskog nadzora.