Kiseli kupus vijekovima se koristi za jelo

Kiseli kupus

Jedna stara poslovica kaže da onaj ko brine o zdravlju – jede kiseli kupus! Istraživanja stalno potvrđuju da je kiseli kupus zdrav, a vijekovima se koristi kako za jelo, tako i za olakšavanje ili sprečavanje zdravstvenih tegoba.

Višegodišnja istraživanja potvrđuju da se kupus po sadržaju vitamina C može mjeriti s limunom. Kiselo zelje bogato je fitonutrijentima, sumporovim spojevima (sulforafanom i izotiocijanatom) koji štite od raka želuca te pomažu u zacjeljenju oštećenja na koži izazvanih prekomjernim izlaganjem UV zrakama.

Kupus je jedna od rijetkih prirodnih namirnica gdje je čovjek uspio da poboljša, odnosno da joj poveća nutritivna svojstva kroz proces kiseljenja.

Naime, kupus kroz procese kiseljenja fermentacijom stvara izuzetno aktivan kobalamin (vitamin B12), koji se inače nalazi isključivo u namirnicama životinjskog porijekla. Iz tog razloga kiseli kupus je za vegetarijance neizostavna prehrambena namirnica.

Šta  još krije kiseli kupus?

Kiseljenjem kupusa stvara se vitamin B12, veoma potreban našem organizmu za sve procese stvaranja crvenih krvnih tijela i održavanje optimalnog nivoa željeza u organizmu. Inače se vitamin B12 nalazi isključivo u mesu, pa je kiseli kupus vrijedna hrana vegana i vegetarijanaca.

Laktobacili su vrsta probiotika koji imaju blagotvorna svojstva na ljudski organizam. Probiotici su živi sastojci hrane koji imaju povoljne učinke na organizam domaćina. Prirodno se nalaze u fermentiranim proizvodima. Učestalo konzumiranje hrane s probioticima, poput kiselog kupusa, koji se prirodno nalaze u probavnom sistemu, dokazano pomaže pri umirivanju bola u želucu te jača imunološki sistem.

Na Univerzitetu “Mičigen” u SAD naučnici su istraživali koliko zdrave crijevne bakterije pomažu ljudima koji idu na hemoterapiju. Testiranje su radili na miševima, koji su uspjeli, zahvaljujući dobrim bakterijama, preživjeti smrtonosne doze hemoterapije.

Rasol

Kod nas se udomaćilo vjerovanje da je rasol poznati napitak koji se koristi kao lijek za sve tegobe u vezi s probavnim traktom i kao narodni lijek za smanjenje oteklina na zglobovima. Međutim, malo je poznato da je sok od sirovog kupusa bogat ne samo vitaminom C, već i ljekoviti napitak širokog spektra.

Kojim tegobama pomaže konzumacija kiselog kupusa?

Kiseli kupus ne samo da ima izuzetna nutritivna svojstva, nego mu se pripisuju i ljekovita svojstva:

  • poboljšava raspoloženje
  • organizam čini otpornim na stres
  • pomaže stvaranju crvenih krvnih zrnaca
  • pomlađuje
  • pomaže kod izgradnje kostiju
  • jača imunitet i povećava snagu mišića
  • doprinosi obnavljanju istrošenog vezivnog tkiva
  • blagotvorno djeluje nа probavne organe, želudac і crijeva, nа njihovu mikrofloru
  • podstiče і izlučivanje štetnih tvari іᴢ organizma, te čisti і regeneriše jetru
  • blagotvorno djeluje і nа funkcionisanje srca і krvotoka, јеr snižava povišeni holesterol
  • pospješuje zarastanje rana
  • pozitivno djeluje і nа funkcionisanje mozga і nervnog sistema

S kiselim kupusom ipak oprezno

Važno je ne pretjerivati u unosu kupusa ako imate problema s radom štitne žlijezde ili kod osoba sa divertikulozom. Oprez je potreban i kod ljudi koji imaju problema s visokim krvnim pritiskom (zbog visokog sadržaja natrijuma).

Kuvanjem se kiseli kupus osiromašuje jer obiluje vitaminima koji nisu postojani na visokim temperaturama, a dugim kuvanjem kiseli kupus postaje teže probavljiv.

Važno je naglasiti da termička obrada kupusa uništava korisne laktobacile nastale tokom procesa fermentacije, stoga obradu treba svesti na minimum.

Sve ovo se odnosi na kupus kiseljen starom tradicionalnom metodom sa soli i u primjerenim temperaturama… Za djecu se kaže da mogu jesti kupus kada imaju zubiće, mada nije najbolji izbor zbog soli pa isti treba prilagoditi djeci.