Država moli građane: Jedite pomfrit najmanje dva puta nedjeljno

Čak 750.000 tona krompira biće bačeno na deponiju zbog korona virusa. Zbog toga, jedna od najvažnijih belgijskih industrija bila je prinuđena da poziva građane da jedu pomfrit najmanje dva puta nedjeljno.

Pandemija je prouzrokovala višak krompira jer je potražnja za prženim krompirom, belgijskim jelom koji se često konzumira u barovima i restoranima, pala usljed zatvaranja ugostiteljskih objekata.

Romain Kols, izvršni direktor belgijske industrije Belgapom, rekao je da skoro 750.000 tona krompira što je oko 30.000 velikih kamiona, vjerovatno neće biti dostupno zbog pandemije. Problem je najvećim dijelom posljedica smanjene potražnje u sektoru zamrznutog krompira, koji čini oko 75% belgijske prerade krompira. Kako se zalihe gomilaju, kapacitet skladištenja se drastično smanjuje i u cilju rješavanja problema, Belgapom apeluje na Belgijance da povećaju svoj nedjeljni unos krompira.

Zapravo, razmišlja se o pokretanju posebne kampanje na tu temu uz saradnju supermarketa.

Preostalih 25% industrije, koja uključuje proizvodnju svežeg krompira i proizvoda poput grickalica, pokazalo se prilično dobro, jer većina ljudi kuva i jede kod kuće. Kako objašnjava, sve dok ih nije pogodila pandemija, belgijski izvoz krompira je bio dobar, ali sredinom marta, sve je propalo.

Cijena krompira je pala sa 135 evra po toni na 15 evra po toni! Napominje se da će povremeno otvaranje ekonomije ići u tri faze, ali tek od 4. maja, prenosi “Telegraf.rs“.