Bradley protiv BTR-82A: Rusi uništili Bradley i iskrcali desant u Sokolu (VIDEO)

Rusi uništili Bradley i iskrcali desant u Sokolu
Фото: МегБригада "МАГУРА" | Rusi uništili Bradley i iskrcali desant u Sokolu

Borbeno vozilo ukrajinskih snaga Bradley i ruski BTR-82A susreli su se u bliskoj borbi u selu Sokol. Na gotovo nadrealnim snimcima, ruska i ukrajinska ekipa su se nanišanile jedna u drugu.

Ruski BTR-82 je nosio desant koji je iskrcao u selu, a Bradely je uništen, dok je posada evakuisana. Kako drugačije opisati kratku, ali uzbudljivu sekvencu sa asfalta sela zapadno od Očeretina nego kao “živi rat”.

Rusi su se pripremili za juriš na selo o čijem statusu danima stižu oprečne informacije. Na desantu je postavljeno relativno lako oklopno vozilo BTR-82. Transporter ima i dodatnu zaštitu od drona koja sprečava posadu da adekvatno koristi top.

Američki Bredli, koji se pojavljuje na drugom kraju ulice, kreće u susret napadačima. Slijedi uzbudljiv susret dva rivala, u kojem bi, po svim pravilima, Bradely trebao lako pobijediti. Međutim, to se nije dogodilo.

Ruski BTR-82A silazi s asfalta i dobija nekoliko vidljivih pogodaka u bok. U jednom trenutku, ranjeni ruski padobranac ispada iz transportera. Na transportera puca Bredli, koji ostaje na asfaltu, a zatim ga u punoj brzini obilazi.

Snimak se potom naglo završava, a zatim se vidi da su Rusi bezbedno iskrcali desant u zapadnom djelu naselja Sokol. Svi zaključci i analize zasnovani su na naknadnim snimcima.

BTR-82 je izvršio zadatak, Bradely je uništen.

Ovaj video je snimljen i objavljen na kanalu Ukrajinske mehanizovane brigade, a na pojedinim mestima je bio u prekidu. Na snimcima i prema izjavama ruskih vojnika, koje ukrajinski komentatori ne kriju, američko vozilo je originalno oštećeno u duelu sa BTR-om.

Stoga nije bilo moguće ni okrenuti kupolu i nastaviti akciju na ruskom BTR-u. Neposredno prije nego što se snimanje iznenada završi, Bredli nailazi na minu. Rusi tvrde da je tada borbeno vozilo pogođeno artiljerijom i da se posada evakuisala. To se može vidjeti u videu iznad.

Zaključak je da daleko moćniji, prvenstveno u oklopnom smislu, Bradely ne uspijeva da se nosi sa BTR-82A, koji, istini za volju, ima jači top. Međutim, rusko vozilo je lako oklopljeno i ima hendikep da njegova zaštita od drona ozbiljno ograničava njegovu upotrebu topa.

Na kraju je ruski BTR djelimično onesposobio “amerikanca”, ali je dokrajčen minama i artiljerijom. Najvjerovatnije je to jedan od glavnih problema Ukrajinaca – hronični nedostatak dobro obučene posade.

S druge strane, Rusi se, uz ogroman rizik, koji ih je ovoga puta koštao sigurno jedne ubijene osobe, brzo iskrcavaju i izvršavaju zadatak. Ova kratka sekvenca pokazuje svu ratnu stvarnost – hrabrost, staloženost, saradnju sa drugim jedinicama, ali i puku sreću.