Britanski novinar: Kosovo i Metohija srpski od srednjeg vijeka, sada republika heroina

Voditeljka “Skaj njuza” je postavila pitanje britanskom novinaru Markusu Papadopulosu na temu Kosova i Metohije. On je na odličan način objasnio zašto je Kosovo srpsko, a ne albansko.

Voditeljku je zanimalo šta bi on preporučio predsјedniku Trampu kada je u pitanju “saga o Srbiji i Kosovu”. Novinar je odmah zauzeo jasan stav. Naglasio je da je neophodno prvo sagledasti istorijske dimenzije problema.

“Istorijsko ime Kosova je Kosovo i Metohija. Kosovo i Metohija je još od srednjeg viјeka srpska pokrajina, a ‘Metohija’ znači zemlja crkve. Tamo su srpske crkve i manastiri stari više od 1.000 godina i to je veoma važno mjesto za hrišćanstvo uopšte, ne samo pravoslavlje”, pojasnio Papadopulos.

“Kosovo koje vidimo danas je ilegalno napravljen entitet, protektorat NATO-a koji je u posljednjih 20 godina postao leglo organizovanog kriminala, prije svega trgovine drogom, oružjem i ljudima. Najveće svetske organizacije za borbu protiv kriminala, uključujući i Interpol, bore se sa ovom činjenicom”, rekao jе Papadopulus.

(IN4S)