Branje ive na UNESCO-ovoj listi nematerijalnog blaga

Trava iva od mrtva pravi ziva
Trava iva od mrtva pravi ziva

Mještani ozrenskih sela pucaju od ponosa jer je branje ljekovite trave ive na Gostilju uvršteno na UNESCO-ovu listu svjetskog nematerijalnog blaga, čime je vijekovna tradicija, koja se praktikuje 11. septembra na pravoslavni praznik Usjekovanje glave svetog Jovana Krstitelja, zvanično priznata.

Nada Ratajc (80) iz Boljanića, sela u podnožju Gostilja, prisjetila se da je još kao djevojka odlazila da bare ivu.

“Sakupljale smo se mi mještanke, ja sam tada mlada bila, ali sa ženama sam išla. Radila sam, pa nisam mogla uvijek da idem jer je nekad Usjekovanje padalo radnim danom, a kada je nedjelja bila išla sam uvijek s njima. Išle smo gore prema Prenji, rijeci toj, i na Ostravicu, Gostilj i tu gdje nađemo ivu, tu smo brale”, priča Ratajcova za “Nezavisne”.

Ozrenci ivu koriste za pravljenje čaja, potapaju je u rakiju ili je miješaju sa medom, a njena ljekovita svojstva su, vjeruju, najvećeg intenziteta baš 11. septembra, na pravoslavni praznik, te je tog dana i beru.

“Čak je intenzitet vjerovanja o neograničenoj moći, ljekovitoj moći ove trave ive ubrane na taj dan skoro identičan kao i u prošlosti. Uspjeli smo da prenesemo taj momenat vjere tog običnog čovjeka i UNESCO je to prepoznao i uvrstio na listu”, pojašnjava Nebojša Dragojlović, etnolog i direktor muzeja u Doboju.

Todora Poljašević (76) savjetuje da se iva nakon branja opere, zatim osuši u hladu, a potom da se skuva čaj, ali ne tako što se biljka prelije vrelom vodom, nego da se doslovno kuva pet minuta u vodi.

Čaj od ive

Čaj od ive mještani ozrenskih sela najčešće koriste za liječenje stomačnih tegoba.

“Ja je koristim kada ne mogu jesti jer ja oduvijek slabo jedem. Nisam nikada bila baš kakav gurman. Sada, ja s vremena na vrijeme skuvam čaj. Treba je skuvati, ne zapuriti vrućom vodom, kao onaj čaj što se kupuje u kesici. Ivu treba bar pet minuta kuvati i veoma je efikasna”, poručuje Poljaševićeva.

Osim za poboljšanje apetita, uvjereni su Ozrenci, iva je blagotvorna i za ublažavanje tegoba nastalih usljed gastritisa ili čira na želucu, a uz nju se veže izreka “trava iva od mrtva pravi živa”.

“Sada neko kaže da je dobra i za bronhitis. Ako stomak radi kako treba, onda je dobro sve”, kaže Nada Ratajc, koju je obradovala vijest da je iva dospjela na listu UNESCO-a.

Iva raste samo na padinama Gostilja

Iva raste samo na padinama Gostilja, a tradicija branja okuplja ljude i koji nisu sa ovog područja.

“Ta mala travčica, moćna biljčica koju nije lako ni ubrati, upravo okuplja to lokalno stanovništvo kroz vijekove i ne samo što ga okuplja, što se ljudi viđaju makar jednom godišnje na Gostilju berući travu ivu, nego što je kohezivni faktor šire zajednice”, navodi Nebojša Dragojlović.

Ozrenci se nadaju da će im iva u vrijeme berbe dovesti turiste na Gostilj i tako bar na jedan dan oživjeti sela u njegovom podnožju koja mlađi mještani napuštaju u potrazi za boljim životom.